Petak, 29.03.2024.

Sraman stav Srđana Puhala: Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili prestanite koristiti taj broj

Nedjelja, 08.05.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo prije dva dana je napisao tekst u kojem problematizuje i propituje broj ubijene djece tokom opsade Sarajeva što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

“Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili prestanite koristiti taj broj”, naslov je Puhalovog teksta.

Nakon što je citirao nekoliko medijskih tekstova u kojima se spominje 1.601 ubijeno dijete tokom posljednjeg rata u glavnom gradu BiH, Puhalo je naveo:

“Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete. Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja”, napisao je.

Zatim je zamolio sve da pročitaju njegov tekst iz 2015. godine u kojem je pisao o broju ubijene djece.

“Mediji u Sarajevu znaju da taj broj nije utemeljen na pouzdanim istraživanjima, ali i dalje bez bilo kakvog zazora prenose netačne informacije. Zašto to rade, ne znam, ali u svakom slučaju to nije korektno, profesionalno i pošteno”, naveo je.

Puhalo je ponudio novčanu nagradu od 10.000 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koje mu donesu, kako je napisao, relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete.

“Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim”, zaključio je.

Ovaj tekst naišao je na niz reakcija na društvenim mrežama, većinom negativnih i osuđujućih koji su zgroženi Puhalovim stavom i “guranjem prsta u oko” onima koji su izgubili svoju djecu i preživjeli ratne strahote u Sarajevu.

Novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Konaković je napisala: “Pokušajte zamisliti da dan poslije Dana sjećanja na žrtva Holokausta bilo koji svjetski medij da prostor nekom populisti da problematizira broj žrtava. Cijenim ljude iza Analiziraj, ovaj propust ne razumijem .Ko si da ti naše rane išta dokazuju? 1.425 dana ciljanog ubijanja djece.”

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, je na Twitteru poručio: “Da ponovim, ne valja Hikmet, ne valja Hasan, ne valjam ja. I treba Srđan Puhalo da nam piše istoriju. I on je prvo krunisan u Sarajevu.”

Uslijedili su i drugi komentari poput “… Nikada neće biti prebrojani uništeni životi onih koji su fizički preživjeli djetinjstvo u Sarajevu 1992-1995. Da Puhalo ima gram manira i takta, birao bi druge teme i riječi i naslove ne zato što se o ovoj ne smije govorit nego zato što možda ima još koje dijete živo u nama … “

“… 1601 dijete, ne 1600, niti jedno manje, a ne na stotine manje. Znate, roditelji kojima su djeca pobijena bili bi sretni da Puhalo govori istine i da svojoj djeci odlaze na diplomske, svadbe, rodjendane, a ne na mezar …” i brojni drugi.

No, u manjoj količini, ima i onih koji podržavaju Puhalovo mišljenje i smatraju da treba revidirati broj ubijene djece u Sarajevu.

Podsjetimo, tokom opsade Sarajeva djeca su svirepo ubijana na igralištima, u školi ili dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć. Od 2019. godine odlukom Vlade Kantona Sarajevo 5. maj se obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.