Petak, 29.03.2024.

Naida Hota-Muminović poručila Kljuiću: Žao mi je što živite pod teretom predrasuda! Tu sam, da uz šećerli kafu, sarajevski porazgovaramo

Nedjelja, 08.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, biviši član Predsjedništa RBiH Stjepan Kljuić šokirao je javnost nakon što je iznio niz uvreda na račun ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hote Muminović.

Uslijedile su mnoge reakcije na Kljuićev javni nastup.

A danas se ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hote Muminović prvi put oglasila na svom Facebook profilu po ovom pitanju.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

Hvala građankama i građanima, udruženjima i grupama koji su pokazali da su budni i bdiju nad slobodom.

Većina ljudi koji su reagovali ne poznaju me lično, brane princip. Hvala puno kolegama i prijateljima na njihovim riječima podrške. Ipak,  bila mi je posebna privilegija dobiti poruke od mojih  učitelja i učenika. 

Hvala svima. 

Ne brine me Stjepan Kljuić. Nastojat ću zapamtiti njegovu ulogu u periodu kada je Bosna i Hercegovina obnavljala svoju državnost, a njeni građani se izjašnjavali za slobodnu,  nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svih njenih naroda i građana. Žao mi je što živi pod teretom predrasuda. To je teška pozicija. Ako mu mogu olakšati tu poziciju, tu sam, da uz šećerli kafu, sarajevski porazgovaramo. Mojim je roditeljima uvijek bio drag, kao gospodin sa lulom i šeširom. Prenosim mu njihove pozdrave, kažu da i dalje vjeruju da Sarajevo pripada  svima koji ga vole.

Više me brine što se u našem javnom prostoru pojavljuju iskre na koje se često ne obaziremo, ali koje prije ili kasnije izazovu požar. Zabrinuta sam ko predstavlja naše radnike u obrazovanju. 

Moramo otvoreno govoriti o nasilju i govoru mržnje u javnom prostoru. Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja već je pokazao kako izgleda remećenje javnog reda i mira i vrijeđanje na osnovu vjerskog identiteta o čemu postoji prijava u policiji. Evo o tome možemo razgovarati u narednom periodu, sa  primjerima.

Djeca nas gledaju i uče po modelu. Mi smo nasilno društvo i bit ćemo nasilno  sve dok ne počnemo ukazivati na nasilje,  distancirati se od nasilnika, podsticati nasilnike da potraže pomoć ili da se sklone kako ne bi izgubili kontrolu nad svojim ponašanjem.

Podučavala sam učenike raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti, pa i internacionalne učenike. Učila sam ih da se ne plaše nikoga i ničega, posebno ne različitosti. 

Temelj svih predrasuda su neznanje i kukavičluk. 

Naša je trajna obaveza raditi na ozdravljenju misli i međusobnih odnosa.

P.S. Posebno šaljem podršku vojnikinji Oružanih snaga BiH Emeli Mujanović-Kapidžija koja punih deset godina  vodi borbu za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu vjeroispovijesti. Emela je već dugo simbol borbe protiv diskriminacije. Skrećem pažnju da u Bosni i Hercegovini u propisima postoje upravo odredbe koje su diskriminirajuće u pogledu vjeroispovijesti, npr. u sudstvu i tužilaštvu. Nije li vrijeme da se revidiraju? Dajem ovu pažnju svim ženama koje su nailazile na prepreke ili nailaze, a koje ne mogu ili ne smiju dići svoj glas protiv nasilja i diskriminacije.