Petak, 17.05.2024.

Zastupnica EP: BiH je vrući krompir, evidentno je da Rusi imaju utjecaj u RS

Utorak, 08.03.2022. | BiH | Globus | Najnovije | Region | Vijesti

“Bosna i Hercegovina je vrlo važna za Evropsku uniju, ali ona je i vrući krompir. Radimo na tome da se tenzije smire”, kazala je zastupnica Evropskog parlamenta Dubravka Šuica za N1.

Istakla je kako europarlamentarci rade na tome da se izborni zakon u BiH konačno usvoji te da Hrvati budu jednakopravni.

Govoreći o sukobima u Ukrajini i mogućem “prelijevanju sukoba na Zapadni Balkana”, kazala je kako ne vjeruje da će do toga doći.

“Vjerujem da ima toliko razboritosti kod lidera da se to neće dogoditi, iako je utjecaj Rusije evidentan u jednom dijelu BiH. Mislim na Republiku Srpsku”, kazala je Šuica.

Navodi kako je Evropska unija ponekad bila malo naivna jer nije vjerovala da će invazija koja se dogodila Ukrajini imati toliki intenzitet, ali da sada imaju sredstva i puno alata na svojoj strani.

Komentirajući stav Srbije u ovoj situaciji, Šuica je kazala kako se “ne može sjediti na dvije stolice”.

“Moraju podržati sankcije, u protivnom nisam sigurna da su na dobrom evropskom putu. Nije dovoljno što su osudili. Nema prostora za biti nesvrstan. To vrijeme je iza nas. Svi se moramo svrstati i znati ko je na pozitivnoj strani povijesti, a ko na negativnoj”, rekla je Šuica.

Danas će u EP raspravljati o migrantskoj krizi i načinu kako osnažiti Evropu, u smilu da li se udaljiti od ruskih izvora. Šuica je kazala kako se priprema i novi paket sankcija za Rusiju.

(N1/PRESS)