Četvrtak, 28.03.2024.

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u BiH počinje sutra

Nedjelja, 07.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 2. oktobar ove godine, počinje u ponedjeljak 8. augusta.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović će tim povodom dati izjavu za medije na adresi kompanije “Unioninvestplastika”, koja je dobila posao štampanja glasačkih listića.

Arnautović je kazao da će CIK BiH u ponedjeljak, 8. augusta, imati sjednicu i nekoliko aktivnosti koje su u vezi sa vremenskim planom i rokovima aktivnosti.

“Prije svega ćemo donijeti odluku o kompenzacijskim listama, o ovjeri kompenzacijskih lista. Zatim, po prvi puta, krećemo s jednom dvodnevnom obukom, kojom ćemo educirati posmatrače i osobe ovlaštene za podnošenje prigovora i žalbi iz političkih stranaka. To su oni koji su uposleni ili angažovani aktivisti političkih stranaka. Nudi im se CIK BiH da ih educira u tehničkom smislu, da se bolje pripreme za posmatranje izbornog procesa i svakako za podnošenje prigovora i žalbi”, naveo je Arnautović.

Najavio je da će CIK BiH u augustu imati još nekoliko aktivnosti u vezi sa edukacijom izbornih komisija i druge aktivnosti oko štampe glasačkih listića, otpreme i upućivanja glasačkih paketa za glasače van BiH, te će se pripremati za izbornu kampanju koja počinje početkom septembra.

Arnautović je pozvao sve učesnike izbornog procesa da se uzdrže od korištenja govora mržnje, da ni jednim svojim potezom, video-spotom, bilbordom, plakatom, radio-džinglom, svojim govorima na skupovima itd. ne koriste jezik mržnje.

“Naglašavam da će se CIK BiH i u pogledu govora mržnje i u pogledu zloupotrebe javnih sredstava i resursa, strogo držati odredbi Izbornog zakona BiH”, naveo je on.