Četvrtak, 28.03.2024.

Na Kosovu uhapšena Daria Aslamova, novinarka za koju se vjeruje da je ruski špijun

Nedjelja, 07.08.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da su jučer policijske snage uhapsile rusku novinarku na graničnom prijelazu zbog sumnje da bi mogla biti špijun.

Ministar je potvrdio da se radi o novinarki Dariji Aslamovoj te istakao da sigurnosne snage istražuju njene namjere zbog kojih je htjela boraviti na Kosovu.

“Danas, Daria Aslamova je zadržana na graničnom prijelazu na sjeveru zemlje. Mnoge zemlje su dokazale da se bavila špijunažom za rusku vojnu obavještajnu službu pretvarajući se da je novinarka”, rekao je Svečlja.

Naglasio je da su vlasti Kosova svjesne njenih aktivnosti, ali i činjenice da joj je zabranjen ulazak u nekoliko država.

“Naglašavamo da je pokušala ući u Kosovo samo sedmicu nakon što su kriminalne strukture na sjeveru države pokušale podići tenzije, i kada su iste strukture koje je organizirao Vučić deset puta pucale na naše policajce. Njen pokušaj da uđe u zemlju imajući u vidu razvoj događaja na sjeveru jasno govori o ruskim konekcijama i propagandi kojima se Srbija već priključila s ciljem destabilizacije naše države”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Agencija Reuters nije mogla stupiti u kontakt sa novinarkom i nije jasno da li je već angažirala advokata.

Ministar je na svojoj Facebook stranici objavio nekoliko fotografija Aslamove sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i još jednu sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Rusija je saveznik Srbije te se protivi nezavisnosti Kosova.