Ponedjeljak, 08.08.2022.

„ZELENA BASTILJA“ PRED PADOM: Ameri „spalili iluzije” o Bošnjacima; sankcionirat će bračni par Izetbegović i Softića?!

Subota, 06.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Mnogi se pitaju šta se dešava sa Bakirom Izetbegovićem; da li je u panici, da ga nije „ponijelo“ pa mu „lopta otišla za Ilijaš“, ili se stvarno toliko okuražio da je sam povjerovao u svoje „bijele laži“ itd. ???

„Zabrinut sam. Zabrinjava me zapaljiva retorika. Sada je, moram to reći, Izetbegović, potpuno zastranio, govoreći kako se mlade ljude može više ili manje naoružati i slične gluposti. To se mora ne samo jasno odbaciti, već i reći: ‘Oprez! BiH je dragocjena porcelanska kutija. Ne može se hodati okolo i pričati takve stvari.’ Izjavio je Cristian Schmidt.

AMERI (NE) DIŽU RUKE OD BOSNE?!

„Kažu mi danas u State departmentu da SAD ne planiraju sudjelovati u dolazećim pregovorima s BiH političkim liderima kojima poručuju da je odgovornost na njima. Pružaju punu potporu OHR-u. Kažu – “Dosta nam je mržnje, vrijeđanja i optužbi na naše pokušaje da pomognemo.”, napisaoje na Twitteru Ivica Puljić, ugledni bosanski novinar iz Washingtona.

Ovu Puljićevu objavu neki sarajevski portali su protumačili kao da smo uspjeli otjerati najmoćniju državu od sebe i da je to ozbiljan znak da Ameri dižu ruke od Bosne.

Sve su ovo reakcije na retoriku koju Izetbegović koristi na stranačkim tribinama, a izjava o „prebrojavanju“ „prelila je kap u čaši“. Međutim izjavu o tome da su se Bošnjaci prebrojali gojazni jastreb SDA Haris Zahiragić vidi kao odvraćanje od sukoba i rata.

„Kada predsjednik Izetbegović kaže da ćemo se prebrojati, sarajevska javnost i mediji plaćeni stranim novcem, međunarodna zajednica, OHR i opozicija napadaju“, smatra on.

Drugi jastreb iz drugog jata (DF) Zlatan Begić, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, na svome je Facebook profilu objavio “insajdersku informaciju”: „ Trenutno je problem što ambasador SAD-a u BiH, Michael Murphy, zove bh. novinare u ambasadu i prijeti im, zastrašuje, ucjenjuje i pritišće ih oko načina izvještavanja u vezi najavljenog Schmidtovog nametanja odluka oko Izbornog zakona…“

Ova insiderska informacija bi se mogla odnositi na Avdu Avdića, koji je jedini ispred sarajevske „sedme sile“ 4. jula prisustvovao proslavi Dana nezavisnosti SAD. Vjerovatno je nakon ukora napisao da je izjava Bakira Izetbegovića opasna. „Ne za Srbe i Hrvate, ona je najopasnija za Bošnjake“, tvrdi Avdić.

Očito je ovo vrijeme jastrebova kada je predizborna panika i paranoja dosegla vrhunac. Posebno su uznemireni tajni centri moći kamuflirani po resorima „duboke države“ koji svaku izbornu kampanju doživljavaju kao oluju koja bi mogla „provjetriti“ njihove skrivene jazbine. Za trideset godina koliko je na vlasti dinastija Izetbegovića Centrala SDA postala je „zelana Bastilja“. Ma kakva struktura opozicije bila, ipak nikad nije sihroniziranije krenula na „zidine“ te „Bastilje“.

AMERI SPALJUJU ILUZIJE

S druge strane, Bošnjaci su kod međunarodne zajednice kao žrtve rata imali povlašten status. Tako je njihovim vlastodršcima često „progledano kroz prste“. A i odlika vladajuće stranke SDA bila je kooperativnost. Zato je arogancija koju pokazuje Izetbegović u najmanju ruku neobično ponašanje na koje nisu navikli međunarodni predstavnici u Sarajevu strane bošnjačkih prvaka.

To što je reis Husein Kavazović rezolutno, po ko zna koji put, stao u odbranu Izetbegovića samo naivni analitičari, odnosno sekulraistički kompleksaši simuliraju da su iznenađeni. Jasno je da reis Kavazović nema svoje mišljenje i da grupa proesdeavoskih ideologa, poput Hilme Neimarlije, kreira stavove i piše govore. Ali u ovom slučaju on se našao u istom sosu sa Izetbegovićem i zbog toga ga brani prsimice.

Ako bi se ispostavilo tačnim špekulacije mađunarodnih krugova da će u slijedećem krugu američkih sankcija biti obuhvaćeni bračni par Sebija i Bakir Izetbegović, te Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, onda će ponašanje Izetbegovića i Kavazovića biti mnogo jasnije. Sankcioniranje brčanog para nikome ne bi bilo iznenađenje, čak ni njima samima jer dobro znaju u šta su se (bili) upustili kako bi sačuvali svoju skoro neograničenu moć nad Bošnjacima. Treba razjasniti da bi Softić mogao biti sancioniran zbog oponiranja u pralamentu osudi bošnjačkih kolaboracioniosta sa nacistima, poput Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze. To bi bila istovjetna poruka reisu Kavazoviću koju je dobio i Dragan Čović sa sankcioniranjem Marinka Čavare. Ono što je Čoviću Čavara, reisu Kavazoviću je Softić! Čović je izgleda poruku primio jer nakon toga je mnogo kooperativniji u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom.

Naravno da američke sankcije ne bi bile bez plana i cilja i da će one biti u kontekstu i funkciji nužnih političkih promjena u BiH. Zato se spekulira da sankcije prema bulumenti Milorada Dodika nisu konačne i da je za očekivati još američkih poteza u smjeru slabljenja moći vožda iz Laktaša.

Isti kuloari sumnjaju da će se izbori održati jer Cristian Schmidt neće uspjeti blagovremeno dogovoriti politički, odnosno preostali dio izornog zakona sa liderima parlamentarnih stranaka, a i ako bi se održali po postojećem zakonu, uvažavajući i odluku Viskog predstvanika, rezultate takvih izbora će biti nemoguće implementirati. Zbog toga procjene u međuanrodnim krugovima krećuiz vrlo sumornih predviđanja da se politička kriza konstantno produbljuje i da se država nalazi na ivici ambisa. Jedino iskustvo koje za sada ne vara međunardone aktere jeste da se sa postojećim strukturama država ne može spasiti. Posljednje iluzije koje su gajili spalio je osobno Bakir Izetbegović! A u tome ga je, nažalost, zdušno podržavao Kavazović!

(PRESS/TBT)