Petak, 26.04.2024.

Pristup Srbije Evropskoj uniji nemoguć bez priznanja nezavisnosti Kosova!

Srijeda, 06.07.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas u Strasbourgu rezoluciju o Srbiji u kojoj se po prvi put zvanično kaže da je pristup Evropskoj uniji nemoguć bez priznanja nezavisnosti Kosova. Istovremeno, zvanični Beograd je još jednom pozvan da uvede sankcije Rusiji i poradi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Očekivano, ispod radara evroparlamentaraca nije prošlo ni maratonsko trajanje parlamentarnih izbora u zemlji koji su onemogućili formiranje nove vlade, a samim tim i efikasne vlasti.

TRI KLJUČNA STUBA

”Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije protiv Rusije. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji”, rekao je Vladimir Bilčik, izvestilac EU parlamenta za Srbiju koji je i sastavio pomenuti izveštaj.

Razume se, dokument je usvojen uz amandmane preostalih poslanika, a suštinu samog izveštaja najbolje će objasniti lično Bilčik tokom rasprave pred jučerašnje usvajanje.

image

”Pred Srbijom se nalaze izazovi koji su bili prisutni i na početku pristupnih pregovora, a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka Srbije na putu evrointegracija”, kazao je, između ostalog, Bilčik insistirajući na tome da EU ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa izvestiteljkom EP-a za Kosovo Violom fon Kramon, on juče kaže da odluka o otvaranju novih klastera u pristupnim pregovorima Srbije sa EU zavisi od tri ključna stuba, među kojima su provođenje unutrašnjih reformi, napredak u dijalogu sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnopolitičkom pozicijom Unije.

ODLUKA POSLANIKA

Bilčik je izrazio nadu da će Srbija podržati sankcije protiv Rusije, navodeći da zna da neki izbori nisu laki, ali da nisu laki ni za koga. Navodi da lično nije srećan zbog unošenja uzajamnog priznanja Srbije i Kosova u tekst rezolucije, ali je to bila odluka poslanika. On govori o definiciji u samom tekstu u kojem se prvi put pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa zasnovan na međusobnom priznanju.

Do sada se govorilo isključivo o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, s tim što je jasno da ovakvih definicija koje ne govore ništa više neće biti

Uostalom, ovaj termin je vrlo jasno usred Prištine upotrebio nedavno i nemački kancelar Olaf Scholz rekavši otvoreno da bez međusobnog priznanja nema ni približavanja evropskoj porodici naroda.#EVROPSKI PARLAMENT#REZOLUCIJA O SRBIJI#VIJESTI REGION#NASAPRICA#SRBIJA U EU#PRIZNANJE KOSOVA#SANKCIJE RUSIJI