Nedjelja, 07.08.2022.

Teško bolestan Ramiz Nukić, čovjek koji skuplja kosti ubijenih Srebreničana

Petak, 05.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Malo je onih koji nisu čuli za Ramiza Nukića, iz sela Buljim na području općine Bratunac, koji više od 20 godina “šumom i vodom” traga za posmrtnim ostacima  Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.  

Prije nekoliko godina, ispričao je da se “ono gore” iznad njegove kuće zove Kameničko brdo na kome je granatirana kolona koja je 1995. godine krenula iz Srebrenice i u kojoj je “izginulo i ranjeno ostalo niko ne zna koliko ljudi”.

Ramiz, o čijem tegobnom životu i posvećenosti traganju za posmrtnim ostacima, najprije, njegovog oca Šahina i brata Velida, a onda i ostalih ubijenih u genocidu su napisane desetine priča i snimljeni dokumentarni filmovi, rijetko je govorio kako i od čega živi. 

Jutros nas je zatekla vijest da je Ramiz ozbiljno bolestan i da je smješten na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. 

“Skoro sam išao doktorima. Imam bolove u grudima, u leđima. Slikali su mi pluća i našli nešto, doktori znaju šta. Evo sam danas ponovo smješten na kliniku. 

Dobri su ovi doktori. Rekli su mi da će sve učiniti da mi bude bolje. Vjerujem u Allaha i doktore, njima sam se predao“, skoro šapatom je za Politicki.ba govorio Ramiz.

Na pitanje treba li mu šta, Ramiz, samo što nije zaplakao. 

Ne treba ništa, veli, govoreći da on i supruga mu žive od boračkog dodatka koji iznosi 240 maraka “i od onog što u bašči posijemo i uberemo”.

Prijatelji koji poznaju Ramiza, ovih dana su pokrenuli akciju finansijske pomoći kako bi ovom humanom čovjeku olakšali stanje u kome se našao.

Teško je kad nemaš, a još teže je reći nekome da nemaš. Dok sam mogao raditi, nekako smo se provlačili kroz život, ali sad je drukčije. Ne mogu, nemam  kuveta. 

I žena mi bolešljiva… Djeca pomognu koliko mogu, ali i oni nisu u nekoj situaciji. Jučer mi je došao sin da me vozi u Tuzlu u bolnicu, nisam mogao autobusom. 

Hvala svakome ko se interesira za mene“, kazao je Ramiz. 

Kako je poznato Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim  posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je. 

Do sada, kako nam je kazao, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od strane Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine. 

“Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda”. 

Ramiz Nukić od danas je na brizi ljekara Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Osim ljekara, nadamo se da će Ramizu pomoći i oni koji znaju šta je ovaj čovjek godinama radio.