Utorak, 16.04.2024.

Saračević-Helać: Prije 28 godina na mojim pantalonama se zalijepio ljudski mozak, dijelove ljudskog tijela skupljala sam u šoku

Subota, 05.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Novinarka Arijana Saračević-Helać prisjetila se kobnog 5. februara 1994. godine, dana kada se desio masakr na Markalama i kada je posmatrala kako njeni sugrađani umiru. Među njima i njen prijatelj Emir Begović.

Sjećanje joj je svježe, kao da nije prošlo 28 godina.

– Na današnji dan prije 28 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove ljudskog tijela, na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom, ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo. Uživo pratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu, ali mi se ne traži. Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo.

Rahmetli Benjamin Filipović i Dževad Čolaković, zadesili su se na licu mjesta i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom, stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića kako leži u krvi i umire. Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali.

Tog dana, otišlo je mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica koja je, plansko istrebljenje građana Sarajeva, preko svojih predatora, mirno posmatrala i odobravala.

Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju.

Sjećamo se danas, ubijenih Sarajlija – napisala je Saračević-Helać na društvenim mrežama.