Četvrtak, 28.03.2024.

Smajo Mandžić koji je tukao Salku Zildžića sa 40. mjesta na listi osvoji više glasova od nosioca i aktuelnog premijera TK Irfana Halilagića

Utorak, 04.10.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

CIK BiH počeo je s objavljivanjem preliminarnih podataka za kantonalne skupštine, a zanimljiva situacija zabilježena je u Tuzlanskom kantonu, gdje je unutar SDA najviše glasova dobio Smajo Mandžić. On je bio njihov posljednji kandidat koji se nalazio na 40. mjestu liste za Skupštinu TK.

Smajo Mandžić iz Tuzle našao se kao 40. kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Skupštinu Tuzlanskog kantona, međutim, to ga nije spriječilo da se isturi na sami vrh izbornih rezultata.

Naime, Mandžić je prema preliminarnim podacima CIK-a, nakon 70,41 posto obrađenih glasačkih listića, unutar svoje stranke osvojio 33,91 posto glasova, odnosno njih 14.827.

Osim po mijenjanju stranačkih dresova, on je široj javnosti poznat i po žestokim sukobima sa predsjednikom SDA u Tuzli Salkom Zildžićem, a upravo pozicioniranje na kandidatskim listama za Opće izbore bio je razlog njihovog posljednjeg okršaja ove godine.

Rivalstvo između Zildžića i Mandžića traje izvjestan period, tačnije od povratka skupštinskog zastupnika u SDA. Njihove unutarstranačke razmirice u nekoliko navrata su zamalo eksalirale fizičkim sukobima.

Mandžić je još uvijek posljednji zastupnički mandat dobio na listi PDA, ali je nakon izbora prešao u SDA. Kada je pao prvi saziv Vlade TK koju je predvodio Denijal Tulumović iz SDA, Mandžić je ponovo postao dio većine bez te stranke koja ga je u konačnici isključila iz članstva. Međutim, ove godine, on je ponovo vraćen u svoju prvobitnu stranku.

S druge strane, kada je riječ o ovogodišnjim preliminarnim rezultatima, prema trenutnim informacijama CIK-a BiH, nosilac SDA-ove liste za Skupštinu TK bio je Irfan Halilagić, aktuelni premijer kantona, a po broju glasova, odnosno njih 14.001 ili 32,02 posto našao se na drugom mjestu, odmah nakon Mandžića.

Pored Mandžića, SDA ima još jedan zanimljiv primjer, a to je bivši direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Fadil Kudumović, koji se također nalazio na samom dnu kandidatske liste.

Naime, Kudumović je sa 39. kandidatskog mjesta po zbiru glasova sada završio na šestom mjestu jer je osvojio 9.070 glasova ili 20,74 posto.

Shodno trenutnim rezultatima i Mandžić, ali i Kusumović koji je iz Banovića, izvjesno će se naći kao zastupnici u Kantonalnoj skupštini.