Petak, 02.12.2022.

Nikšić: Ostajemo partneri sa NiP-om i Našom strankom, Šteta bi bio sjajan premijer KS

Utorak, 04.10.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | Urednica

Gost prvog ovosezonskog izdanja Rezimea na FTV bio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Na početku je rekao da je izuzetno zadovoljan izbornim rezultatima.

– Želim podvući jednu ogromnu zahvalnost koju imam prema aktivistima SDP-a BiH koji su radili u potpuno neravnopravnim uslovima u odnosu na vladajuće političke partije i njihovim resursima. Bili su tu užasni i pritisci i prijetnje, ali zadovoljstvo mi je da je Denis Bećirović ubjedljivo trijumfovao. Ja sam uvjeren da je ovo njegova druga pobjeda da dobije prvi mandat u Predsjedništvu BiH, jer sam uvjeren da je i 2018. pobijedio ali mu je to voljom brojača oduzeto. Rekao bih da su rezultati SDP-a u okviru očekivanog.

Ističe da su bili apsolutno sigurni u pobjedu Denisa Bećirovića.

– Očito su birači kaznili gospodina Izetbegovića zbog brojnih afera i onoga svega što se dešavalo i što je opterećivalo i SDA i njegovo vodstvo, ali sa druge strane nisu baš kaznili SDA. A brojni su razlozi za to. Treba ukazati da i u ovom izbornom ciklusu ima 100.000 nevažećih glasačkih listića. Pa jesu li građani baš toliko nespremni ili se radi o malverzacijama, to treba konačno riješiti.

Smatra da je Bećirović spreman na državničko ponašanje, saradnju i pruženu ruku svima.

– Za mene je važno da su ipak u Federaciji građani sebi izabrali dva člana Predsjedništva, a nijedan ne dolazi iz etnonacionalnih stranaka. Smatra da će doći vrijeme da i član Predsjedništva iz RS ne dolazi u Predsjedništvo sa radikalnim stavovima. Nadam se da će gospođa Cvijanović prihvatiti pruženu ruku, ali u kampanji to baš nije bio slučaj. Glasovi koje je imao gospodin Mijatović su ogroman zalog za budućnost.

Zacementirana pozicija HDZ-a u izvršnoj vlasti

O nametnutim izmjenama Izbornog zakona Nikšić kaže da je razgovarao sa Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

– Rekao mi je šta ga je motivisalo i šta su te izmjene. Ima jako interesantnih stvari. Činjenica je da su izmjene urađene kako bi se odblokirao proces formiranja i Doma naroda i konstituisanja vlasti, izbora sudija Ustavnog i Vrhovnog suda. Jedna stvar je tamo interesantna, a koja govori o tome da je ograničeno pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Postoje i neke nejasnoće, kontradiktornosti.

Naglašava da će biti ključno tumačenje da li je ideja bila da Dom naroda odlučuje samo o pitanju vitalnog nacionalnog interesa.

– Meni je problem da nije diran Ustav RS, a tu imamo Vijeće naroda. Sasvim izvjesno mislim da je u ovom trenutku zacementirana pozicija HDZ-a u izvršnoj vlasti. Pritisci su bili očito izraženi kad je u pitanju rukovodstvo Republike Hrvatske. Mi na ovaj način nismo implementirali presude Evropskog suda u Strazburu. Nisu svi građani u BiH izjednačeni, nisu rješena pitanja konstitutivnosti.

Na pitanje ko će činiti vlast odgovara:

– Ona većina koja se dogovori. Nažalost, ponovo smo kampanju vodili na ratnoj terminologiji i uspjelo se očito u tom homogeniziranju biračkog tijela. SDP neće biti dio te priče. SDP je sa svojim partnerima spreman da bude dio priče oko dogovora konkretnih mjera, kakav smo imali u Kantonu Sarajevu. Sporna mi je činjenica da je toliki broj nevažećih glasačkih listića. Bojim se da se nije desila proslava pobjede Denisa Bećirovića, a u pozadini neka mešetarenja. Ali bez obzira na sve važno je da se dogovaramo šta ćemo i kako dalje.

Naglašava da bi SDP teško koalirao sa SDA.

– Ne znam šta bi trebalo da se desi. Partnerstvo sa NiP-om i Našom strankom je nešto što imamo dogovoreno. Pokušat ćemo širiti projekat Trojke.

Previše stvari ima koje je bivši premijer uradio i očito je nešto došlo na naplatu

Smatra da je Adnan Šteta uradio sjajan posao kao ministar saobraćaja.

– Može da bude i sjajan premijer, ali mislim da ima jedan posao koji bi trebao da završi pa onda da pričamo o tome.

O stavljanju Fadila Novalića i Slobodana Stankovića na američku crnu listu kaže:

– Nekako je sav grijeh SDA otišao na Bakira izetbegovića. Imamo premijera Vlade FBiH koji pola radnog vremena provodi u sudnicama. To su vlast i stranka koja je opterećena aferama. Ne pada mi na pamet da likujem, da se radujem tuđoj nevolji, ali previše stvari ima koje je bivši premijer uradio i očito je nešto došlo na naplatu.