Subota, 20.04.2024.

Još jedna zemlja mogla bi ratovati sa Rusijom: Strahuju od invazije

Četvrtak, 04.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Baltička zemlja na granici s Rusijom, Latvija, koja broji 1,9 miliona stanovnika, strahuje da će joj se Moskva osvetiti zbog odluke o uklanjanju spomenika iz vremena Sovjetskog Saveza, a neki se pribojavaju i invazije.

Latvijski parlament je 12. maja usvojio odluku o uklanjaju spomenika, među kojima i divovskog u glavnom gradu Rigi. Uklanjanje bi moglo biti provedeno na jesen.

Pokušaj osvete

– Vjerujemo da će se Rusija pokušati osvetiti na neki način – kaže pod uvjetom anonimnosti osoba iz ureda Evropske komisije u Rigi.

Rusija je prije pet mjeseci počela sa invazijom na Ukrajinu, također bivšom članicom Sovjetskog Saveza, pa se u Latviji pribojavaju oružanog sukoba i na svom teritoriju.

– Možda će oni na neki način napasti latvijske objekte, robu, hakirati stranice ili na neki drugi način uzvratiti – kazao je za Hinu.

Žene i djeca

– Neke porodice poput moje se pripremaju za taj scenarij. Žene i djeca bi napustili zemlju automobilima, a muškarci, od kojih su mnogi prošli neku vrstu obuke, ostali bi se boriti – kaže isti izvor.

Latvija je, za razliku od Ukrajine, članica vojnog NATO saveza predvođenog Sjedinjenim Državama pa bi potencijalnim napadom na nju ostale članice bile obavezne intervenirati.