Petak, 03.05.2024.

Završen mural posvećen generalu Jovanu Divjaku; ISPRAVLJENO

Subota, 04.06.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Završen je mural na Dječijoj kući na Grbavici posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku. 

Kako je cilj murala bio odavanje počasti Divjaku građani su smatrali da prvobitna verzija nije bila zadovoljavajuća zbog teško uočljive sličnosti te su u komentarima na društvenim mrežama poručili da “general zaslužuje više”.

Između ostalog, korisnici su naveli kako je general zaslužio bolji i ozbiljniji portret te da “pozadina, odjeća, pa čak ni poza”, ne priliče legendarnom generalu.

Mnogi su tražili da se slika “popravi odmah”, a čini se da se na to nije trebalo dugo čekati.

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Preminuo je 8. aprila 2021. u 84. godini. Građani Sarajeva su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje za koje se zalagao ostati vječne.

Napomena: Ovaj tekst je izmijenjen prema sugestiji Raskrinkavanja. Navedeno je bilo da je “mural predstavljen”, što prema analizi nije istina, te smo spornu riječ uklonili iz teksta, također navedeno je bilo i da je mural „popravljen“, što je također izmijenjeno jer provjerom je utvrđeno da on nije bio „popravljen“ jer nije bio ni završen.