Petak, 29.03.2024.

Reakcija Ambasade Velike Britanije na osnivanje agencije za lijekove RS

Petak, 04.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi. Predloženom dopunom Zakona o republičkoj upravi, predviđa se nova republička upravna organizacija – Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Nakon ovog poteza, zatražili smo komentar ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH koji su istakli da “odbacuju sve pokušaje poništavanje 26 godina napretka”.

Ujedinjeno Kraljevstvo odbacuje sve pokušaje poništavanja 26 godina napretka. Praktični koraci u smjeru povlačenja iz državnih institucija su opasan i namjeran pokušaj odvraćanja pažnje javnosti sa neuspjeha u poboljšanju životnih standarda građana Bosne i Hercegovine i borbe protiv korupcije. Kao što je rekao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, 8.decembra, potrebno je vratiti se u institucije na državnom nivou, gdje se može razgovarati i raditi na rješavanju brojnih izazova sa kojima se zemlja suočava. Fokus mora biti na postizanju napretka u polju reformi i na evroatlantskom putu.

Podsjetimo, iz Vlade RS su jučer naveli i sljedeće:

Propisuje se da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica. Predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske”, naveli su iz Vlade RS.

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je 28.12.2021. godine u Službenom glasniku RS, a stupa na snagu šest mjeseci nakon objave. Zakon je podsjetimo usvojen na posebnoj sjednici NSRS. Poslanici opozicije bili su protiv ovog Zakona jer kako su ranije kazali, materija je u nadležnosti Parlamenta BiH.