Četvrtak, 25.04.2024.

Hemodijalizni centar u Goraždu čeka bolja vremena, ona u kojima ih neće uporno lagati Vlada Aide Obuće

Petak, 04.02.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Iako je uspostava hemodijaliznog centra u Goraždu obećana prije nekoliko godina, ovo pitanje još uvijek nije riješeno. Prema prvobitnom ugovoru, Hemodijalizni centar trebao je biti otvoren šest mjeseci poslije potpisivanja. Hemodijaliznim pacijentima dešava se onda Vlada Aide Obuće (SDA) koja im od imenovanja obećava njegovu uspostavu.

Prvo je Obućina vlada sve prethodne odluke stavila van snage, potom izrađivala nove idejno-izvedbene projekte. Tokom 2019. godine obećanja Vlade BPK-a da će do kraja godine biti uspostavljen Hemodijalizni centar, ostaju samo na riječima.

Isto se dešava i u 2020. godini uz izjave da je sve spremno za otvaranje Hemodijaliznog centra.

I opet lažno obećanje za hemodijalizne pacijente koji su primorani i po nekoliko puta sedmično putovati u Sarajevo kako bi obavili neophodnu dijalizu.

Zatim je krajem 2020. godino iz Vlade Aide Obuće uslijedilo novo obećanje: Izgradnja hemodijaliznog centra biće okončana u idućoj godini.

Tokom cijele 2021. godine ponovo izjave, obećanja, posjete i slikanje – ali od Hemodijaliznog centra za pacijente još ništa.

Obuća je ponovo obilazila Hemodijalizni centar 2. decembra 2021. godine i izjavila kako će se od januara 2022. godine hemodijalizni pacijenti moći liječiti u svom gradu, a njena Vlada isto je obećala i na godišnjoj konferenciji za javnost Vlade BPK-a, 30. decembra 2021. godine.

Još jedan januar je prošao, a već je četvrta godina otkad hemodijalizni pacijenti čekaju i još uvijek se ne liječe u svom gradu kako im je obećano.

Hoće li Hemodijalizni centar kao i tunel Hranjen za Goraždane biti samo niz predizbornih obećanja?!