Petak, 19.04.2024.

Dževad Poturak nakon operacije srca: Kada sam krenuo na kliniku rekao sam “halalite, ako se ne vratim”

Petak, 04.02.2022. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

U Centru za srce Sarajevo, na čijem je čelu doktor Mirsad Kacila, 13. januara uspješno je izvedena operacija na srcu proslavljenog bosanskohercegovačkog kikboksera i zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Dževada Poturka.

U emotivnoj ispovijesti za portal “Avaza” Poturak je ispričao kako se dugo godina, iako je imao zdravstvene probleme, borio u teškim mečevima tokom karijere, od kojih je svaki mogao biti koban za njega.

Završena karijera

– Prije deset godina sam otkrio da imam problema sa srcem, odnosno srčanim zaliskom. Ekipa doktora mi je još te 2012. godine predlagala da to operiram i da završim karijeru. Međutim, u tim godinama meni je bilo neopisivo žao da stavim tačku na taj dio mog života. Jednostavno nisam mogao tada stati, da ne hodam više svijetom ponosno s našom zastavom, da se naša himna ne čuje, pa i da ne zaradim novac kad već imam životnu priliku – govori Poturak.

Uprkos takvoj dijagnozi, kako kaže, odlučio je ipak nastaviti svoje putešestvije iz borbe u borbu. U toj nakani nije ga mogla zaustaviti ni činjenica da samo jedan jači udarac u predjelu srca može biti koban.

– Svaki udarac koljenom u srce mogao me usmrtiti na licu mjesta. Međutim, ja sam prihvatio svjesno taj rizik. Sam sebi sam rekao: „Čuvat ću se koliko mogu, radit ću redovno kontrole“, tako sam na neko vrijeme odložio odlazak na operacioni sto. Neko kaže da sam hrabar što sam to uradio, a neko da sam lud – ističe Poturak.

Vrhunski tretman

Ipak, nakon što je završio sve svoje zadane ciljeve i svoje profesionalne borbe, odlučio se za posljednji, najvažniji meč, borbu za život. Rizična operacija je iza njega, a dani oporavka idu po planu.

– Tim vrhunskih stručnjaka, s Kacilom na čelu, zamijenili su mi srčani zalistak jer je moj bio potpuno uništen i nije mogao upumpavati, ali ni izbacivati krv. Doktori su profesionalno odradili sve. Imao sam dobar tretman i osjećao sam se kao da sam u nekoj švicarskoj klinici. Na prsima mi je napravljen mali rez. Kroz šalu kažem da veći rez imaju ljudi koji operiraju slijepo crijevo – kroz smijeh govori Poturak.

Sada, kada je sve iz njega, u razgovoru za “Avaz” prisjetio se drugog dana operacije, koji je za njega bio najteži.

– Počeo sam neopisivo kašljati i imao sam povišenu temperaturu. Ali brzom intervencijom ljekara odmah sam prebačen na intenzivnu njegu. Ne mogu reći da je sve bilo jednostavno. Bila je jedna situacija gdje sam se halalio s ljudima oko sebe pa sam rekao: “Halalite ako se ne vratim”. Onda je supruga lupila šakom o sto i rekla: “Hajde čik, pa se nemoj vratiti. Toliko si puta otišao na rizičan meč i vratio se kući. Ovo je još jedna borba ispred nas koju ćemo dobiti – rekao je Poturak. 

Hvala Kacili i Radončiću

Osim porodice, najveći oslonac u ovoj teškoj situaciji bili su mu doktor Mirsad Kacila i lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji mu je pružao moralnu, materijalnu, ali i prijateljsku pomoć.

– Neizmjerno sam im zahvalan na tome – kaže Poturak.

Na kraju, vrijedi podsjetiti na to da je Poturak u karijeri imao 94 profesionalne borbe u kojima je ostvario 57 pobjeda i 35 puta nokautirao. Iako se više neće baviti sportom, kako kaže, svoje borbe nastavlja na političkom poligonu boreći se za bolje sutra svih građana BiH.

(Avaz/PRESS)