Nedjelja, 07.08.2022.

Uskoro počinju prijave za subvencioniranje stanova za mlade u Sarajevu: Ministar Hadžiahmetović pojasnio uvjete

Srijeda, 03.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović obavijestio je da se uskoro otvara javni poziv za subvencioniranje stambenog pitanja mladih, dajući više detalja o uslovima.

Na početku ističe da na javni poziv mogu aplicirati svi mladi koji su kupili stan ili kuću, odnosno grade stambeni objekat, bez obzira na njihov bračni status.

“Želja nam je da svim našim mladim ljudima koji ispunjavaju uvjete pružimo mogućnost da apliciraju na javni poziv kojim Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS subvencionira rješavanje stambenog pitanja sredstvima u iznosu do 10.000 KM”, napisao je on.

Prema Odluci o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, koju je usvojila Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 28. jula 2022. godine i prema kojoj će biti raspisan javni poziv u narednom periodu, pravo na podnošenje zahtjeva imaju mladi od navršenih 18 godina do manje od navršenih 38 godina starosti u momentu podnošenja zahtjeva.

Ova Odluka se odnosi na mlade neovisno da li su samci ili su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, pod uvjetom da su zaključili notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće na području Kantona Sarajevo, u periodu od 1. novembra 2021. godine zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva ili da posjeduju pravosnažno odobrenje za građenje nadležnog organa izdato na ime podnosioca zahtjeva u naprijed navedenom periodu.

Jedna od stavki koju mladi treba da ispunjavaju jeste i to da kupoprodajna cijena stana ili kuće, odnosno utvrđena vrijednost građevinskog dijela objekta u izgradnji ne prelazi iznos od 180.000 KM, te ukoliko ispunjavaju i ostale uvjete za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih koji su utvrđeni Odlukom.