Četvrtak, 18.04.2024.

Navodna Putinova ljubavnica na udaru novih američkih sankcija

Srijeda, 03.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Sjedinjene Države u utorak su na popis sankcioniranih Rusa zbog invazije na Ukrajinu pridodale ime bivše gimnastičarke Aline Kabajeve, navodne partnerice predsjednika Vladimira Putina, te jednog od najvećih svjetskih proizvođača čelika.

Ministarstvo financija objavilo je da je Kabajeva danas na čelu Nacionalne medijske grupe koja obuhvaća televizijske, radijske kuće i tiskane medije.

Putin je opovrgnuo da je imao romantičnu vezu s Kabajeovm.

Sankcioniran je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača čelika MMK i većinski vlasnik i predsjednik Upravnog vijeća, Viktor Filipovič Rašnikov, objavilo je američko ministarstvo.

Dodaje da je MMK jedan od najvećih platiša poreza u Rusiji i veliki izvor dohotka za rusku vladu.

Na popis sankcioniranih pridodane su i dvije podružnice MMK-a od kojih je prva sa sjedištem u Rusiji a druga u Turskoj.

Američki State Department u utorak je rekao da uvodi vizna ograničenja za 893 ruskih dužnosnika te članova vojske zbog njihove uloge u agresiji na Ukrajinu.

Sankcionira i 31 stranog dužnosnika iz zemalja koje nisu navedene, ali podržavaju rusku aneksiju Krima.

State Department uvodi i sankcije za 24 ruske tvrtke s područja obrane i tehnologije kako bi “dodatno izolirao rusku obrambenu i tehnološku industriju i ograničio ruski ratni stroj”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u zasebnu priopćenju.

Na popisu su i trojica ruskih poslovnih ljudi koje State Department optužuju da pomažu Putinu. Jedan od tih pripadnika ruske elite je Andrej Gurjev, blizak saveznik Putina koji je nekada bio član ruske vlade.

Pod sankcijama je i jahta AlfaNero, registrirana na Kajmanskom otočju, a koju je Gurjev navodno kupio za 210 milijuna dolara 2014.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije bilo odmah dostupno za komentar, dodaje Reuters.

Washington je u utorak objavio da je spriječio izbjegavanje sankcija koje su pokušale neke velike financijske ustanove, a među njima je jedna financijska ustanova u vlasništvu Ruske federalne agencije za upravljanje državnim nekretninama.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu SAD i njegovi saveznici nametnuli su niz krugova sankcija Rusiji, a među njima su najveći zajmodavci Putina.