Srijeda, 23.10.2024.

KONZISTENTNI ŽELJKO KOMŠIĆ / U samo mjesec dana prešao put od “Volio bih da pobjedi Bećirović” do “Svejedno je Bećirović ili Izetbegović”

Petak, 03.06.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem početkom prošlog mjeseca komentirao je, nakon što je potvrdio vlastitu i moguću kandidaturu Denisa Bećirovića.

“Nemam problem da Bećirović bude kandidat Trojke ili SDP-a. Svako ima svoju nafaku. Ne ratujem ja i ne borim se protiv Denisa Bećirovića, borim se protiv nacionalnog zla koje hoće da podere ovu zemlju. Nemam problem sa Denisom Bećirovićem i SDP-om. Hoće li on pobijediti, a ja izgubiti, ili ću ja pobijediti, a on izgubiti, mora biti 2:1 za BiH, a ne protiv BiH”, kazao je Komšić.

Dodao je i da preferira SDP ako mjeri SDA i SDP.

“Idejno su mi bliži SDP i Bećirović”, naglasio je Komšić.

“Ja navijam za građanski, multietnički koncept”, istakao je tada Komšić.

Trebao je proći čitav mjesec dana da Željko Komšić promjeni ploču.

Ovaj SDA-ov satelit ‘spoznao’ je (uz neznatnu pomoć Centrale SDA) da se na Face televiziji možda ipak previše zanio, pa je sinoć komentarišući ponovo aktuelnu temu kandidature za Predsjedništvo BiH na dnevniku Federalne televizije rekao:

“E sad, važan je taj omjer u samom Predsjedništvu. Ne želim da budem sudija, ali s moje tačke gledišta hoće li to biti Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović meni nije toliko važno jer sam poprilično siguran da ni jedna ni druga politika neće iznevjeriti BiH.”

Tako je Željko Komšić u samo mjesec dana prešao put od “Volio bih da pobjedi Bećirović” do “Svejedno je Bećirović ili Izetbegović”.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da komšić mijenja svoje ‘konzistentne’ stavove.

Tako je nakon održanih Općih izbora 2018. godine kategorično odbijao bilo kakvu pomisao da koalira sa SDA, srčano nastupajući u medijima.

“Mi kao stranka nismo dobili dovoljno povjerenje ljudi da učestvujemo aktivno u tom procesu. Uz rezultat koji imamo, mi se držimo po strani. Da DF sada ulazi u te priče bilo bi ružno i izrugivanje demokratije“, odgovorio je Komšić 12. oktobra 2018. godine na pitanje vezano za ulazak DF-a u vlast.

“Nemamo namjeru bilo šta raditi bez dogovora sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) i Našom strankom (NS). Mi smo sa te dvije stranke u bloku i sigurno nećemo povlačiti poteze bez dogovora s njima”, izjavio je Komšić 16. novembra 2018. godine.

“Mi imamo neke zahtjeve koji sigurno nisu prihvatljivi SDA i HDZ-u. Tako da se ti razgovori održavaju kako bismo jedni drugima prenijeli stavove. Mi razgovarati moramo”, rekao je Komšić 30. novembra 2018. godine.

05. aprila 2019. godine DF je ipak potpisao koalicioni sporazum sa SDA. Od tada pa do danas čini se da je Komšić jedino uspio skratiti tranzicijski period od jednog “čvrstog stava” do drugog “čvrstog stava”.

I na kraju…

To što je Komšiću svejedno da li će u Predsjedništvu BiH biti Denis Bećirević ili Bakir Izetbegović ne znači da je “svejedno” građanima Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović zajedno sa svojom SDA štetan je po Bosnu i Hercegovinu. Štetan, jer upravo njegovi kadrovi arče javne resurse kao da su privatno vlasništvo interesnih grupa okupljenih oko SDA. Nikome ko voli državu Bosnu i Hercegovini i ko stavlja državne ispred ličnih interesa “nije svejedno” da li se na ključnim pozicijama u vlasti nalaze osobe opterećene korupcionim aferama i kriminalom na jednoj strani ili pak časni pojedinci koji nemaju nijednu mrlju u karijeri i koji se bore protiv političkog mulja čiji je jedan od tvoraca Bakir Izetbegović.

Dakle, nije svejedno!

(PRESS)