Četvrtak, 25.04.2024.

“Uzalud vam je, sve troje ću vas isjeći, sve izjave imam šmekersko g***o. Sada vam ne pomažu ni pare. Reci mužu neka dug riješi”

Četvrtak, 03.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Preko tri godine je prošlo od ubistva dva policajca u naselju Alipašino polje.

Podsjećamo, nakon što ih je policija zatekla u pokušaju krađe automobila, pucali su iz automatske puške na vozilo u kojem su se nalazili policajci. Na licu mjesta je ubijen Adis Šehović a Davor Vojinović je preminuo nakon nekoliko sati borbe za njegov život liječnika u sarajevskom Kliničkom centru.

Članovi grupe koja je ubila policajce su, prema izjavama svjedoka, pobjegli ka Istočnom Sarajevu.

Niti dan danas počinioci ovog stravičnog zločina nisu osuđeni.

Hronologija osumnjičenih

Srećko Trifković

Prvi koji je uhapšen kao osumnjičeni koji se može dovesti u vezu sa ubistvom sarajevskih policajaca bio je Srećko Trifković.

On je uhapšen krajem oktobra 2018. godine zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Trifković je zbog sumnje da je učestvovao i da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca u pritvoru KZP-a Zenica proveo devet mjeseci.

Prijetnje svjedocima

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je istraživalo brutalnu likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića na Alipašinom Polju, imalo je tada dokaze o tome da osumnjičeni za njihovo ubistvo prijete smrću ključnim svjedocima u ovom predmetu.

Tužilaštvo KS predočilo je iskaze svjedoka, supružnika Tanje i Bože Vukoje iz Gruda. Oni su nakon ubistva policajaca posvjedočili da ih je pozvao Trifković koji im je kazao da je bio belaj u Sarajevu i da su njegovi bahati klinci ubili policajce, pa stoga ne može dovući automobil prema ranijem dogovoru.

Tanji i Boži Vukoje se prijetilo smrću SMS porukama. Tužiocima su supružnici u dva iskaza posvjedočili kako sumnjaju da im poruke iz pritvora šalje osumnjičeni Trifković, koji se tada nalazio u KPZ-u Zenica.

Prema dokumentaciji Tužilaštva, Božo Vukoje je izjavio kako mu je porodica izložena pritiscima. Ispričao je da na broj njegove supruge Tanje pristižu SMS poruke prijetećeg sadržaja s nepoznatog broja.

On je tužiocima priložio telefon i SMS poruke u kojima piše: „U ćeliji sam, od kolege je broj, ne mogu pričati“, „Šta trebate, je l’, Božo, u prdekanu si me utrpao, pošalji pare za kauciju, kunem se, isjeću te, kruh sam ti dao, dužan si mi, a ti si nas izdao“.

U iskazu Tanje Vukoje se navodi da je dobila poruke u kojima joj se prijeti da je, ako njen suprug bude sarađivao s Tužilaštvom, bolje da se sam ubije. Također, u jednoj od SMS poruka im se poručuje: „Igrate se sa svojim najdražima“.

Iako je Tanja Vukoje promijenila broj mobitela, uslijedile su nove prijeteće poruke. Ona je uvjerena da, prema njihovom sadržaju, prijeteće poruke upućuje Trifković.

„Sve izjave imam, šmekersko g… Sada vam ne pomažu ni pare. I vaše i njegove sam izjave dobio. Ti si me izdala za broj. Uzalud vam je sve, sve troje ću vas isjeći. Sad je kraj. Svako se jutro pomoli Kristu da je svaka noć prošla, a mužu reci neka dug riješi.“

Miloš Obradov

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su krajem novembra 2018. godine Miloša Obradova, automafijaša iz Istočnog Sarajeva, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Tada mu je određen jednomjesečni pritvor od Kantonalnog suda u Sarajevu, da bi nakon toga bio produžen za još dva, odnosno, tri mjeseca zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ali i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela te da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

On je u augustu 2019. godine pušten na slobodu.

On je tokom istrage tvrdio da nema ništa s navedenim zločinima, a sarajevsko tužilaštvo tokom više od 12 mjeseci nije podiglo optužnicu niti ponudilo dokaze da su učestvovali u ovim ubistvima.

Aleksandar Macan

Pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Kantonalnog suda KS, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu izveli su početkom novembra prošle godine pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala. U akciji su učestvovali i službenici MUP-a KS, MUP-a RS-a i OSA-e.

Otkriveni su i privremeno izuzeti dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Na vikendici Aleksandra Macana, tada prvoosumnjičenog u ovom slučaju, su pronađene tri puške i jedan snajper. Riječ je o kući u naselju Kočevik, u općini Pale.

Raspisivanje potjernice

Međunarodna policijska agencija Interpol je sredinom novembra prošle godine objavila potjernicu za Aleksandrom Macanom Aketom sa Pala koji se sumnjiči za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Prvo je Tužilaštvo KS izdalo naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice, a zatim je Interpol i stavio Macana na listu traženih osoba.

Predaja

Aleksandar Macan se predao u decembru prošle godine se nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec. 

Macan se sumnjičio da je 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, sa još nekoliko osoba, likvidirao službenike MUP-a Kantona Sarajevo.

“Savo Marinković pucao u glavu sarajevskim policajcima”

Advokat Duško Tomić, branitelj Aleksandra Macana kazao je da je Macan u Tužilaštvu BiH dao izjavu da je Savo Marinković, policajcima pucao u glavu.

Kako je rekao Tomić, prema informacijama koje ima, Savo Marinković je tada bio u njemačkom zatvoru gdje služi kaznu koja ističe 2024. godine.

“No, prema nekim novim informacijama, moglo bi se desiti da on do Nove godine dobije uslovni otpust. Država mora nešto hitno poduzeti kako bi Marinković postao dostupan bh. pravosuđu, jer ako to ne učine, on bi mogao zauvijek ostati nestati”, kaže Tomić.

Kako je rekao Tomić, Macan nije pucao na policajce jer je on u tom trenutku bio u Golfu kojeg su pokušavali ukrasti.

“Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko ubistvo. Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje”, naglasio je Tomić.

Dodao je da je i sami način na koji su ubistva počinjena pokazatelj da je izvršilac upravo Marinković.

“Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio policajca koji je vozio u čelo. Nakon toga drugog policajca, koji je bio suvozač, je pogodio u sljepoočnicu”, naglašava Tomić.

Rekao je tada i da ima određene informacije o tome šta bi mogao biti motiv za ovaj strašan zločin.

“Marinković je bio veoma nasilna osoba. Osim toga, poznato je da je patološki mrzio Bošnjake. Također, policajci nisu slučajno naišli tu gdje su oni krali automobile, neko ih je telefonom zvao i poslao tamo. Zna se i sa kojeg broja. Motiv je bio da se destabilizira država”, kazao je Tomić tada u izjavi za medije krajem prošle godine.

Marko Trifković Žižan

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su jučer Marka Trifkovića, zvanog Žižan, zbog ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašno polje.

Nalog za hapšenje je dalo Tužilaštvo KS.

On je danas predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te će biti zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenom.

Trifkoviću se trenutno sudi i u predmetu “Volan” u Sudu Bosne i Hercegovine. Radi se o procesuiranju osoba optuženih za krađe vozila na području Kantona Sarajevo.