Četvrtak, 18.04.2024.

Asocijacija mladih SDA: Građanske principe u Neumu su branili Izetbegović, Radončić, Konaković i Ogrešević

Četvrtak, 03.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ne bi trebao komentirati pregovore u Neumu, niti se baviti državotvornom politikom i temom nastavka rata drugim sredstvima, navodi se u saopćenju Asocijacije mladih SDA.

– Na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine gdje vlast čini ili je činila Stranka demokratske akcije građanski koncept uređenja države je vidljiv i snažan, dok Naša stranka u taj koncept nije uspjela uvjeriti ni svoje članove. “Idealista” Forto bi građansku državu, a da pri tome za više od deceniju djelovanja njegova stranka nema nijedan jedini općinski odbor na teritoriji entiteta RS.

Istovremeno, kada uspije privući Hrvate iz Hercegovine, uglavnom to bude neko poput mostarske vijećnice Boške Ćavar, koja u ključnim momentima uvijek radije podrži HDZ, nego “Fortin koncept” – saopćeno je.

 Dodaje se da bi da on da diskutira o državotvornoj politici, a predvodi lokalnu sarajevsku stranku čiji kadrovici ne poznaju toponime, ni geografske regije u Bosni i Hercegovini.

– I kada dobije priliku da učestvuje u pregovorima o najvažnijim političkim reformama u državi, Naša stranka tu priliku upropasti nerealnim i idealističkim prijedlozima, koje međunarodni pregovarači ne žele ni razmatrati. Nudeći te bajkovite prijedloge i nedostižna rješenja, Naša stranka nastavlja voditi politiku populizma i lahkih obećanja, koju i međunarodni medijatori prepoznaju kao takvu. Forti i njegovoj stranci zbog toga očigledno i nije mjesto za pregovaračkim stolom u Neumu – navodi se u saopćenju.

Kažu kako je minoran politički utjecaj koji ima ovaj projekt, predsjedniku Naše stranke pruža luksuz da u vrijeme pregovora o reformi Izbornog zakona, dane provodi po evropskim skijalištima.

– Kukavički bijeg od odgovornosti, koji je u njegovom slučaju još od agresije na BiH tradicija, odbijanje da učestvuje u pregovorima o izbornom zakonu i brani vlastite stavove, skijanje umjesto rješavanja problema, “ideali” su koje Forto nudi građanima. Dok je Forto uživao u skijanju, a njegovi stranački puleni na televiziji širili paniku o “izdaji”, građanske principe i njihov balans sa etničkim, u Neumu su branili Izetbegović, Radončić, Konaković i Ogrešević – zaključeno je u saopćenju Asocijacije mladih SDA.