Subota, 27.04.2024.

Kako se spremala operacija likvidacije Zavahirija: Bajden je bio informisan, posebno se raspitivao za jedan detalj

Utorak, 02.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ajman Al-Zavahiri (Ayman al-Zawahiri), lider terorističke organizacije Al-Kaida nakon smrti Osmana bin Ladena, ubijen je u protuterorističkoj operaciji, potvrdio je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Prije nego je dao naredbu za likvidaciju Zavahirija, Bajden se želio pobliže informisati o stanju na terenu i o tome gdje se tačno skriva lider Al Kaide.

CNN navodi kako je napad američke bespilotne letjelice, u kojem je Zavahiri ubijen na balkonu svog stana u centru Kabula bio plod višemjesečnog strogo tajnog planiranja predsjednika Bajdena i uskog kruga njegovih viših savjetnika. 

Obavještajci prepoznali obrasce ponašanja

Tokom priprema je izrađena i maketa Zavahirijeve sigurne kuće, koju su konstruirali obavještajni dužnosnici i smjestili je u Situacijsku sobu Bijele kuće kako bi je Bajden mogao analizirati dok se raspravljalo o mogućnostima.

Bajden je više puta zatražio od svojih saradnika da osiguraju da civili, uključujući članove Zavahirijeve porodice, ne budu ubijeni.

Inače, Zavahiri je imao rutinu, povremeno je na duže vrijeme izlazio na balkon. Američki zvaničnici su mjesecima počeli prepoznavati obrasce ponašanja u kući. Prateći njegove aktivnosti, analizirali su i strukturu zgrade.

Američki predsjednik je 1. jula okupio ključne dužnosnike nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući kako bi ih informirao o operaciji. Direktor CIA-e Bil Barns (Bill Burn), direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Hajns (Haines), savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) i njegov zamjenik Džon Finer (Jon) te savjetnica za domovinsku sigurnost Liz Šervud Rendal (Sherwood Randall) bili su prisutni na sastanku.

Napravili maketu Zavahirijeve kuće

Posebno je zanimljiva bila maketa Zavahirijeve kuće. Bajden je pitao hoće li kuća biti na suncu, zanimali su ga građevinski materijali i kako bi vrijeme moglo utjecati na operaciju, piše CNN.

Za vrijeme izolacije zbog koronavirusa, 25. jula Biden je ponovo okupio spomenute dužnosnike na završnom sastanku. Ponovo je inzistirao na detaljima i raspitivao se o dodatnim opcijama koje bi mogle smanjiti civilne žrtve. Pitao je o rasporedu prostorija na trećem katu zgrade u Kabulu i od svakog dužnosnika zatražio njegovo mišljenje.

Na kraju je odobrio precizan zračni napad za neutraliziranje mete. Pet dana kasnije, u 6:18 ujutro po lokalnom vremenu, dva projektila Hellfire ispaljena su na balkon sigurne kuće u Kabulu. Iz više je izvora potvrđeno da je Zavahiri ubijen.

Članovi njegove njegove, koji su se nalazili u drugim prostorijama, nisu povrijeđeni. Bajden je bio obaviješten kada je operacija počela i kada je završila, prenosi CNN.