Srijeda, 25.05.2022.

Fadil kontra Muderrisa: “Da je Muhamed s.a.v.s. živ on bi danas nosio Armanijevo odijelo”; Evo šta kaže Muderris (video)

Ponedjeljak, 02.05.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Autor

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) gostovao je na Hayat televiziji gdje se trudio predstaviti građanima BiH kao častan i pošten čovjek, a prije svega kao veliki vjernik koji osjeća život „običnog“ čovjeka, piše PRESS.

Neumjesne izjave Fadila Novalića odavno su postale dio njegove političke karijere. Smislena rečenica i Fadil Novalić već odavno ne mogu se dovesti u zajednički kontekst.

Premijer FBiH sada je otišao i korak dalje pa je sa političkog terena prešao na ona vjerski dajući sebi, kao kadru SDA, pravo da pojašnjava kako bi se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov poslanik ponašao da je živ.

„Da je Muhamed, alejhi sellem, danas živ… On je toliko bio moderan da bi on bez sumnje danas nosio Armanijevo odijelo“, izjavio je, vjerovali ili ne, premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Zaboravio je Fadil Novalić da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio skroman (“Ja sam samo (Allahov) rob, jedem kao što jedu robovi i sjedim kako sjede robovi.” – Ebu Ja‘la, Musned, 8/318, br. 4920).

Potpuno drugačije, ali ispravne stavove za razliku od Novalićevih iznio je Nezim Muderris Halilović koji je istakao da se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ni po čemu nije razlikova od svojih ashaba.

„Jeo je i pio ono što su oni jeli i pili. Živio je u istim uslovima u kojima su i oni živjeli. Oblačio je odjeću onakvu kakvu su i oni oblačili“, izjavio je Halilović.

Totalno pogrešni stavovi Fadila Novalića na najbolji način govore zbog čega se političari ne bi trebali upuštati u tumačenje vjere iako to stranka traži od njih.

Zanimljivo je da je Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA, nedavno objavila zajedničku fotografiju na kojoj se nalazi u društvu Novalića i Halilovića uz poruku da nisu braća samo oni koje majka rodi.

Novaliću bi bilo mnogo mudrije da je na zajedničkom druženju tražio od Halilovića da mu pojasni stvari koje mu nisu najjasnije iz vjere ili eventualno da ga nauči stvarima koje ne poznaje. Jer nije sramota ne znati – problem je kada neznalica da sebi za pravo da tvrdi kako bi se Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Allahov poslanik ponašao da je živ.

Inače, ovo nije prvi put da kadrovi SDA daju sebi za pravo da tumače vjeru i tradicionalne vrijednosti. Podsjetimo da je Sebija Izetbegović, također na Hayat televiziji, u momentu kada narod jedva sastavlja kraj s krajem izjavila kako ona tradicionalno s kolegicama iftari cheesecake i to ni manje – ni više nego dijetalni.