Četvrtak, 25.04.2024.

Miletić o propalim pregovorima: „Ostane li status quo ovo će se završiti sukobom…”

Srijeda, 02.02.2022. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Prva stvar koju Dragan Čović nije pomenuo u Narodnoj skupštini RS-a, a morao je, kako je moguće da niko ne odgovara za Hrvate koji su pobijeni u ratu u RS-u, na primjer, za onih oko 300 ubijenih prijedorskih Hrvata“, rekao je za Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH na početku razgovora kojem su povod najnovija dešavanja na bh. političkoj sceni.

„Samo u selu Briševo je 24. na 25. jula 1992. ubijeno 67 osoba među kojima je, da podsjetim Čovića, bilo 14 žena, dvoje djece i četiri invalidne osobe. Kako je moguće da izražava takvu empatiju prema organima u RS-u gdje je jedan od zastupnika koji je govorio na toj sjednici izvršio etničko čišćenje u Kotor-Varoši gdje je nestalo nekoliko tisuća Hrvata. Kako je moguće da čovjek ne pita u odnosu na 1991. kada je živjelo 145.000 na području RS-a, a danas ih ima svega oko 14.000, što je 10 posto, gdje su ti ljudi i zašto su otišli. Pošto se on bavi legitimnosti i konstitutivnosti kako nije pitao gdje su ti Hrvati u organima vlasti RS-a“, pita Miletić.

Prema Miletićevom mišljenju, politika Dragana Čovića i Milorada Dodika je potpuno ogoljena i radi se o tome da se želi postići odnos 2:1 u BiH.

„Kako sam i 1992. bio na strani slabijeg tako ću i sada postupiti. Ne zato što nekoga više ili manje volim jer što zaista smatram da je jedini izlaz i budućnost BiH da ovdje sva tri naroda žive zajedno i da se sva tri naroda međusobno pomažu i da od BiH napravimo zemlju ravnopravnih naroda i svih građana, a ne kako to Čović i Dodik žele da živimo u tri etnička tora i da bi vjerovatno njih dvojica plus ovaj treći budu voždovi, banovi ili age. To se neće desiti u BiH. Najveću odgovornost za činjenicu da je Hrvata sve manje u BiH snose HDZ BiH i HDZ Hrvatske. Svi ljudi, pa i Hrvati odavde odlaze zbog slabe perspektive. Oni će hrvatski narod ovdje svesti na nacionalnu manjinu“, tvrdi Miletić za Slobodnu Bosnu.

Da se ovo ne bi desilo Hrvate u BiH treba zaštiti i promjenama Izbornog zakona BiH, ali da on bude zaista neotuđivo biće BiH jer on to ustvari i jeste, a ne da bi se Čovićev kriminalni kartel poslagao i obnašao funkcije u BiH.

Miletića smo zamolili i da prokomentariše propale pregovore o Izbornom zakonu BiH, te ponašanjem pregovaračkih strana i međunarodne zajednice.

„Meni je tu zanimljivo nekoliko stvari. Prvo moram priznati da sam dijelom razočaran i ponašanjem međunarodne zajednice koja je malo inertna i koja posjeduje nekvalitetnu analizu dešavanja u BiH. Međunarodna zajednica je u obavezi da štiti Ustav BiH. Niko nema pravo da ruši institucije BiH, ako je problem u ovoj zemlji, a tih ‘problema’ na famoznom spisku ima 53, pa dajte da ih maknemo s političke scene jer je većina njih s te liste su pravi kriminalci. Ostane li status quo u BiH ovo neće dobro završiti, ovo će u konačnici završiti sukobom“, kaže Miletić.

Prioritetno je, ističe naš sagovornik, trebalo deblokirati rad državnih institucija, ali i FBiH, a tek onda da se priđe ustavnim ili izbornim reformama.

„Druga stvar koja mi smeta je da je BiH država i srpskog naroda, nije mi jasno kako je bilo moguće da se pregovara o Izbornom zakonu BiH i izmjeni Ustava BiH koji se odnosi na cijelu BiH bez predstavnika srpskog naroda. Treće, bez obzira na sadržaj tih pregovora očigledno je da se svi pregovarači ne mogu dogovoriti jer su svi postavili maksimalističke zahtjeve i oni neće donijeti promjene.“

Miletić smatra da do promjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH neće doći i da će HDZ i SNSD oktobarske izbore bojkotirati ne način da neće učestvovati u izborima, nego da će onemogućiti izvršenje izbornog procesa u BiH.

„To će pokušati uraditi na teritorijama gdje su oni u većini i gdje vladaju u svakom smislu te riječi. To će uraditi tako što će izbornim komisijama onemogućiti ulazak u prostore u kojima se izbori trebaju održati. Oni će taj proces opstruirati iako je to, prema Krivičnom zakonu BiH, zabranjeno“, naveo je Miletić.