Petak, 29.03.2024.

Ovo su tri razloga zbog kojih je Izetbegović izbačena iz Savjeta za nauku UNSA; Škrijelj dao pojašnjenje

Četvrtak, 01.12.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Direktorica KCUS-a i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sebija Izetbegović razriješena je dužnosti članice Savjeta za nauku i umjetnost Senata Univerziteta u Sarajevu.

Inicijativu za njenu smjenu predložio je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, što je i potvrdio u svojoj izjavi.

Kazao je da je Izetbegović izabrana za članicu na prijedlog Upravnog odbora 2017. godine, a zatim i 2019. godine.

Mandat profesorici Izetbegović nije predložio Upravni odbor koji je izabran 2021. godine pa je bilo i logično da se to mjesto popuni”, kazao je Škrijelj.

Istakao je da Sebija Izetbegović nije redovno dolazila na sjednice Senata već je slala zamjenu, što nije u skladu s normama.

Slala je kao zamjenu profesoricu Enru Suljić“, kaže Škrijelj uz konstantaciju da je to jedan od tri razloga zašto Izetbegović nije više u ovom tijelu UNSA-e.

Drugi razlog je, kako ističe, njena politička opredijeljenost i funkcija zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo.

“U novom zakonu je predviđeno, a takva nam je i praksa, da gdje god se to može izbjeći, neće biti imenovani politički opredijeljeni pojedinci na fukcije na UNSA-i. S obzirom na to da na poziciju prof. Izetbegović u stranci SDA i na njen mandat u Skupštini, ona ne može biti članica Senata“, ističe rektor Škrijelj.

Kao treći razlog naveo je validnost diplome Sebije Izetbegović koja je dovedena u pitanje.

Nije prihvatljivo da osoba o čijoj se diplomi raspravlja i čija je validnost upitna sjedi sa ostalih pet članova, akademika sa zavidnim karijerama“, potcrtao je Škrijelj.

Na njeno mjesto predložena je Maja Arslanagić-Kalajdžić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja je i direktorica Centra za istraživanje i razvoj (CIR).

Bitna napomena, prema riječima Škrijelja, je da je Enra Suljić tokom današnje sjednice kontaktirala Izetbegović koja je rekla da nema ništa protiv toga da bude razriješena ove funkcije ako je to u skladu sa normama i propisima.