Subota, 20.04.2024.

SRĐAN PUHALO: Benzinska stanica, Dodik, sedam popova i vo

Ponedjeljak, 01.08.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Zazvonio je telefon u banjalučkom Eparhijskom domu, jednom dvaput, triput. Ko god je zvao – nije mislio da prestane, njegova vjera da će se neko javiti je bila nepokolebljiva kao stijena.

Nakon petog zvona, javio se sekretar vladike Jefrema. Očekivao je poziv iz Audi centra, trebali su im poslati ponudu za novi Q-8kasne već nekoliko dana.

Začuo je nepoznati glas„Pomaže Bog, jel to kancelarija vladike Jefrema? Ovdje Nenad Speed Grbić, trebali bi da se dogovorimo oko osvještavanja nove benziske pumpe gore na Manjači.“

Sekretar je bio vidno razočaran, radovao se novom Q-8 i da čuje šta od opreme ide uz njega. Ipak, uljudno je nastavio razgovor i zamolio gospodina Speeda da pismeno, ne na mail, pošalje svoj zahtjev.

Nekoliko dana kasnije u Eparhijskom domu…

Vladika Jefrem: Braćo i sestre, dobili smo dopis u kojim gospodin Nenad Grbić zvani Speed traži da mu osveštamo novu benzisku pumpu, ali on hoće da to učini sedam sveštenika.

Sveštenik 1: Zašto sedam, zna se kome teritorijalno pripada pomenuta crkva i jedan sveštenik je sasvim dovoljan, nadam se da ne očekuje da mu molitvama vodu pretvaramo u dizel.

Vladika Jefrem: Molim vas da se suzdržite od glupih komentara.

Sveštenik 2: Uvaženi vladiko, pa nismo učili Dogmatiku, Katihetiku, Patrologiju, Hrišćansku etiku, Pastirsko bogoslovlje sa omilitikom, Sveto pismo i sl., da bi osvještavali benzinske pumpe. To je banalizacija pravoslavne vjere i svega što propovjedamo. Šta će reći naši parohijani?

Vladika Jefrem: Poštovani kolega, djelimično se slažem sa vama, ali ovo je istinsko čudo. Stado se stalno buni zbog visokih cijena krštenja, vjenčanja i sahrana, a sada gospodin Speed ne pita za cijenu i traži sedam sveštenika. Osim toga mi smo obavezni da se bavimo misionarskim radom, a to znači idemo tamo gdje nas zovu i gdje ima potrebe.

Sekretar Vladika Jefrem: Ako mogu da nešto dodam, ljudima kao što je gospodin Speed potrebna je vjera više nego ikome. Sjetimo se riječi našeg gospoda Isusa Hrista: „Kako je teško onima koji imaju bogatstvo ući u Carstvo Božije! Jer je lakše kamili kroz iglene uši proći nego li bogatome ući u Carstvo Božije“. Mi se moramo njemu, i takvim kao on, posvetiti više nego sirotinji i on će to znati da cijeni.

Vladika Jefrem: Bravo, kao što vidite sve piše u knjizi, samo treba čitati i tumačiti na pravi način. Uzgred, obaviješteni smo da će otvaranju pumpe prisustvovati i Dodik.

Sveštenik 1: Hoćel’ pjevati?

Sveštenik 2: Onda je malo sedam sveštenika, treba uduplati broj.

U štabu SNSD-a razrađuje se strategija nastupa Milorada Dodika prilikom otvaranja pumpe na Manjači. Dodik ležerno i rutniski, kao neko ko je 12 puta pobijedio na izborima, izdaje naredbe svojim saradnicima.

Dodik: Jeste mi spakovali omiljeni mikrofon?

Savjetnik: Jesmo šefe, dezinfikovali, promijenili baterije.

Dodik: Šta da otpjevam na otvaranju pumpe, ne znam nijednu prigodnu pjesmu.

Savjetnica: Možda „Gas, gas“ od Severine?

Dodik: Dal si normalna, to bi se doživjelo kao čista provokacija i podrška Rusiji i eto sankcija.

Savjetnik: A od Ivana „200 na sat“ ne spominje se baš benzin, ali ima veze sa automobilima.

Dodik: Nije to moj fazon i vraća me u 90-te kada sam bio mlad, lijep i opozicija. Ne želim da se toga sjećam.

Savjetnica:  Ima ona pjesma od Filma gdje on osjeti miris krvi i benzina. To bi moglo biti prikladno.

Dodik: De mala ne zajebavaj, kakav Film, Manjača je to. 

Savjetnik: Šefe a šta kažete na ovo …

Ta garava što na pumpi radi,

Srce moje iz njedara vadi.
Mala pumpa i garave kose, opet kući pijanog me nose.

Mala pumpa i garave kose, opet kući pijanog me nose.

Nit ja pijem kavu
Nit sipam benzina
Garava mi toči
Rakije i vina

Dodik: Ko pjeva?

Savjetnik: Zdravko Jurčević. Ali imamo jedan problem, izdavač je BN mjuzik. 

Dodik: Moraću da improvizujem, a Ljepojević će to jednog dana sve pretočiti u knjigu i sve će doći na svoje.

Nekoliko dana kasnije u kancelariji Speed petrola vrše se poslednje pripreme prije otvaranje benziske pumpe. Gazda je vidno nervozan, jer želi da se o ovome priča barem dva dana. Sve je isplanirao, sve ide po planu, ali opet se brine.

Gazda: Mala, jel spreman PR?

Mala: Jeste šefe, javili smo svim medijima i rekli su da će doći?

Gazda: Ma kakvi mediji, jel sve sređeno sa političarima i religijom?

Mala: A to pitate, jeste. Dodik dolazi i donosi svoju profi karaoke opremu, kaže neće da improvizuje pred izbore, a sveštenici su takođe potvrdili dolazak pismom, ne mejlom.

Gazda: Odlično sad je vrijeme za Marksa.

Mala: Šta vam je Marks?

Gazda: Ne kaže se šta, već ko. Marks ti je jedan od najpametnijih ljudi koji su ikada živili na planeti. 

Mala: Pametniji i od Vedrane Rudan?

Gazda: I od nje, on ti je nekada kazao „Prvo materijalna baza, a onda duhovna nadgradnja“. To znači da ako zakaže materijalna baza, džaba nam PR. 

Mala: A šta to znači?

Gazda: To znači, džaba nam popovi i Mile, ako vo ne bude dobro pečen, salata sveža, a piva hladna. Seljake ne možeš zajebati, nisu ovo izbori. I Dodik i popovi dolaze da naplate, a seljaci će kupovati benzin. Oni su naša ciljna grupa i put do njihovih srca i novčanika ide preko vola. Ako vo nije dobro pečen i začinjen, ne pomaže tu ni molitva ni pjesma. Čista dijalektika.

Mala: Mislim da sam skontala taj marksizam, a prenijeću kuvaru da se ne zajebava sa volom.

Gazda: Ajde, ajde. I de pusti onu našu:

Mala moja, ala je milina, kad točimo Speed petrol benzina

Vrište gume, maloj srce puče, vezo benzin ali mečka vuče

Danas cure prave stvari traže, skupa kola, jake kubikaže!