Petak, 26.04.2024.

Lažni Valter Komšić

Utorak, 01.02.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Duga je historija Komšićevog dijeljenja, spletkarenja, zabijanja noževa u leđa ljevici u BiH. Ako se u početku činilo da je izlazak iz SDP-a i formiranje DF-a dašak svježeg zraka na ljevici, nakon decenije i po Lagumdžijine samovolje i autokratskog upravljanja, ubrzo su, međutim, postali jasni stvarni motivi ovog raskola na ljevici, kada je Komšić, poslije izbora 2014., utrčao u vladajuću koaliciju sa SDA i HDZ-om.

U međuvremenu je njegova partija izrasla u sekularističko-militantnu pobočnu satniju SDA.

Okupljajući oko sebe različite vrste bošnjačkih radikala, kojima je ljubav prema kapljici onemogućavala da ih prihvate u SDA, Komšić i njegov kružok godinama dosljedno huškaju, dižu tenzije, prijete ratom i, kada god ustreba, uskaču u ulogu kamikaze SDA – od formiranja državne vlasti s Dodikom, preko rušenja vlade šestorke, do branjenja brojnih koruptivnih afera zelene stranke.

Ipak, takav konfliktni i nestašni Komšić u međuvremenu je postao smetnja i samom Izetbegoviću. Pritisnut s jedne strane od međunarodne zajednice, a s druge brojnim aferama i osipanjem vlastite stranke, Izetbegović nema više luksuz da politički izdržava Komšića i njegov DF.

Logičan epilog svega bio bi odlazak na smetljište političke historije Komšića i njegove strančice (što upravo ankete i pokazuju), koja je odigrala svoju jednokratnu ulogu. No, glupost na ljevici se, izgleda, ne smije potcijeniti.

Kukavičko odbijanje SDP-a i NS-a da s američkim i evropskim prijateljima učestvuju u pregovorima o promjeni Izbornog zakona spremno su dočekali iz DF-a, čiji trbuhozborci gromoglasno najavljuju ujedinjenje ljevice. Isti oni trbuhozborci koji su na račun članova SDP-a i posebno NS-a do prije nekoliko dana sipali najgore uvrede i optužbe.

Zašto je Komšiću, koji kod Izetbegovića ima sve manje manevarskog prostora, stalo da se prišlepa SDP-u i NS-u, jasno je.

Ali zašto zbližavanje s Komšićevom strančicom, nakon svih izdaja i spletki, sada pozdravljaju i pojedinci iz SDP-a, ne može se racionalno objasniti, a da se ne pokrene pitanje inteligencije onih koji su pod svoje skute ponovo spremni primiti lažnog Valtera.

(Avaz/PRESS)