Ponedjeljak, 06.02.2023.

SIPA provjerava prijetnje koje su upućene sudijama Suda BiH zbog presude Mahmuljinu

Nedjelja, 31.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravaju prijetnje koje su članovi sudskog vijeća, koji su zbog ratnih zločina nepravosnažno osudili Sakiba Mahmuljina, na deset godina zatvora, prijavili Tužilaštvu BiH, nezvanično nam je rečeno iz ove policijske agencije.

Prijetnje su prijavljene krajem sedmice, a pripadnici SIPA-e bili su u petak u Sudu BiH kako bi provjerili navode sudija.

Sudije su obavijestile SIPA-u i Tužilaštvo BiH da se osjećaju ugroženima jer je na jednom portalu objavljen tekst koji poziva na linč sudija Suda BiH koji su sudili u ovom predmetu.

Postupajuće sudije među kojima su i Mira Smajlović prijavile su ustvari tekst koji je napisao i objavio na jednom portalu Muhamed Mahmutović, novinar iz Cazina koji živi i radi u Švedskoj. On je ovaj tekst podijelio i na svom Facebook profilu.

Mahmutović je nakon presude objavio tekstu pod naslovom – “Bošnjački stub srama” i naglasio da je “Sakiba Mahmuljina osudilo vijeće od tri člana”, da je “predsjednik Vijeća je Srbin Zoran Božić, a druge dvije članice su Bošnjakinje”.

U  spornom tekstu postavio je  fotografije sutkinja Suda BiH Mire Smajlović i Medihe Pašić.

– Te dvije gospođe su mirne savjesti digle ruku za presudu po kojoj je Armija RBiH izjednačena s agresorskim vojskama u kojoj se prema optužnici “vodio građanski rat”! Optužnicu da je sastavljala zloglasna SANU, ne bi je tako sastavila, a tužitelj je takođe “Bošnjak”, Sedin Idrizović, koji je za svoje gnusno (zlo)djelo unapređen na viši nivo! Nakon ovog montiranog procesa imenovan je u VSTV FBiH! Da su ove dvije sudinice to uradile Albancima, ko zna šta bi im se desilo, a ne bi se dobro pisalo ni Idrizoviću, koji nije imao hrabrosti podići optužnicu za evidentan genocid nad Bošnjacima, dokazan već od strane međunarodnih sudova – napisao je Mahmutović.

(Avaz)