Utorak, 17.05.2022.

Fadil Pinokio opet bezočno laže: Nove bajke o sjajnim ekonomskim rezultatima

Četvrtak, 30.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Gostujući u emisiji BHT-a Fadil Novalić nastavio je pričati neistine po pitanju navodno sjajnih rezultata koje bilježi Federacija BiH pod njegovim vodstvom.

– Ovo je najbolji rast otkad mjerimo u Federaciji. Taj rast bruto društvenog proizvoda vjerovatno će biti oko pet posto i do sada nismo nikada imali takav rast – izjavio je.

Najprije, netačna je izjava da će navodi rast od pet posto biti najveći rast BDP-a otkad se mjeri. Naime, rekordne stope rasta BDP-a Federacije BiH je, što je logično, bilježila u godinama nakon rata, kada se potpuna urušena i zakočena ekonomija oporavljala od ratnih razaranja.No, i u godinama pred ekonomsku krizu, FBiH je bilježila veće stope rasta nego ove godine. Tako je FBiH u periodu od 2006. do 2008. godine imala stope rasta od preko 5 posto na godišnjem nivou.

Grafički prikaz ekonomskom rasta entiteta u BiH

Također, ekonomski rast koji najavljuje Novalić nije ni najmanje impresivan ako se uzme veliki pad koji je svjetska ekonomija u 2020. imala uslijed pandemije koronavirusa. Tako je i bh. ekonomija doživjela pad od 3,2 posto.

Ekonomski rast koji se ove godine predviđa Bosni i Hercegovini, bit će, uz Sjevernu Makedoniju, najniži u regionu.

Prema procjenama Svjetske banke Crnoj Gori se tako predviđa rast od preko 12 posto, Kosovu i Albaniji 8 posto, Srbiji 6,5 posto, a BiH samo 4,5 posto.

Naravno, ovo nije prva laž koju je Novalić izgovorio po pitanju ekonomskih rezultata FBiH.

Gostujući nedavno na skupu sa predstavnicima bh. dijaspore u Luksemburgu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je i o ekonomskim pokazateljima u ovom entitetu, između ostalog tvrdivši da BiH ima najveći rast u regiji i najveći rast nezaposlenosti. No, kao što podaci pokazuju, istina je upravo obratno – BiH je regionalnom začelju po ekonomskom rastu.

(Avaz/PRESS)

Tagovi: Fadil Novalić