Četvrtak, 24.10.2024.

OČEKUJE SE ZVANIČNA POTVRDA: Evropa će sankcionisati Dodika, Čovića i Izetbegovića?

Srijeda, 29.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Evropska unija je sačinila listu bh. zvaničnika koji bi se mogli naći na udaru sankcija EU.

Na toj listi se navodno nalaze, između ostalih, i imena trojice, kako ih tituliraju strani zvaničnici, nacionalnih lidera Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kao i članovi njihovih užih porodica, piše portal Skener.info, pozivajući se na izvore bliske zapadnim ambasadama u Beogradu.

Navodno se na listi nalazi 19 imena iz RS-a i tridesetak iz FBiH. Na spisku su, prema tvrdnjama ovog portala, i imena nekih od najznačajnijih finansijera stranaka spomenutog trojca, odnosno SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Očekuje se da bi zvaničnu informaciju domaćim političarima o aktivaciji sankcija osobama sa ove liste trebala saopćiti Ursula von der Leyen u toku njene posjete zemljama regiona. Podsjećamo, u okviru te posjete, između ostalog, planirano je i njeno prisustvo na zvaničnom otvaranju mosta i graničnog prelaza u Svilaju, na rijeci Savi, između BiH i Hrvatske.

Iako se ne navodi kakve bi sankcije mogle biti izrečene domaćim političarima, navodno će sve aktivnosti na njihovom provođenju zajedno koordinirati EU i SAD.

Također, EU je navodno sačinila i spiskove “za odstrel” političara u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, piše Skener.info.