Četvrtak, 24.10.2024.

Ko je sve predavao na Prcićevom univerzitetu? Uvezani sistem – potpisivao sporazume o saradnji sa sigurnosnim agencijama, ministarstvima, nudio stipendije za uposlene

Utorak, 29.06.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Rad Američkog univerziteta u BiH koji je registriran u Tuzli 2005. godine pod lupom je tri tužilaštva u BiH, ali i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je i krajem 2017. godine sačinila izvještaj o AU u BiH i predala ga Tužilaštvu KS. 

Na nezakonit rad AU u BiH na području Kantona Sarajevo Patria je godinama upozoravala. Zbog svog pisanja smo i tuženi pred Općinskim sudom u Tuzli, a samo nekoliko mjeseci nakon što smo dobili tri tužbe Denisa Prcića, osnivača i vlasnika AU u BiH, on je uhapšen i određen mu je pritvor. Ono što je Patria pisala pokazalo se tačnim, a na istražnim organima je da dokazima potkrijepe sve nezakonitosti i procesuiraju one koji su omogućili nezakonit rad i profit Prciću.

Prcić je smislio prilično dobar plan. Potpisat će sporazume o saradnji sa sigurnosnim agencijama, ministarstvima, nudit će stipendije za školovanje uposlenih, čime će osigurati i dalje svoj nelegalan rad u Sarajevu. AU u BiH nikada nije registriran za rad na području KS. 

Svjedočenja studenata koji su pohađali nastavu na nekoliko fakulteta AU u BiH na više lokacija u Sarajevu, pokazuju da je Prcić okupio predavače iz Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, brigadire iz OS BiH, osobe bliske sigurnosnom i obavještajnom sektoru čineći prividnu mrežu respektabilnog kadra kako niko ne bi posumnjao u njegov nezakonit rad i postavljao suvišna pitanja.

Kako je moguće da predavačima koji su predavali studentima nije bilo čudno mijenjanje lokacija, pa i održavanje polutajnih predavanja o kojima su studenti obavještavani skoro u posljednji čas. Inspekcijski nadzor proveden u ljeto 2020. godine ogolio je sve nezakonitosti AU u BiH. Utvrđeno je da nema dovoljno nastavnog kadra, a da od pet profesora koji imaju ugovor o radu tri su i dekani. Diplome AU u BiH u koje je Patria imala uvid pokazuju da je isti čovjek kao dekan potpisao diplome i za diplomirane pravnike i za ekonomiste!

Neka od zvučnih imena koja su predavala na AU u BiH, pa čak bili i dekani kao što je ministar sigurnosti (SDA) Selmo Cikotić sada ne želi govoriti o svom radu na AU u BiH. Imalo bi se ministra Cikotića štošta pitati, a još uvijek čekamo odgovore iz Ministarstva odbrane BiH gdje je Cikotić bio ministar koliko je uposlenika bilo angažirano na AU u BiH. Sve je to morao odobriti Cikotić.

Patria je ranije objavila spisak predavača sa AU u BiH među kojima su bili kadrovi bliski SDA. Osim Cikotića, predavači su bili Alija Kožljak, brigadir OS BiH, a kasnije i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u kao i  Muhamed Smajić, sekretar Ministarstva odbrane BiH, Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti BiH, Ferid Mazalović, brigadir u penziji, Osman Sušić predavač na Fakultetu političkih nauka, Senad Kolar, kapetan MO BiH, Husein Omerović, Edin Fako, brigadir OS BiH, Enes Bezdrob, član Nezavisnog odbora za nadzor rada FUP-a, Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Tašo Dacić, penzionisani brigadir MO BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu, Alem Kaplan, pukovnik OS BiH. Kao predavači na NSA bili su i Brane Janković i Dževad Burić, penzionisani brigadiri koji su 2019. godine vodili studente NSA i na praktični dio nastave. 

U odgovorima koje smo dobili iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđuju da su potpisali sa Američkim univerzitetom u BiH Memorandum o saradnji u oblasti obuke, obrazovanja i obavljanja stručne prakse 24. 2. 2012. godine.

„Nakon potpisivanja Memoranduma, Ministarstvo sigurnosti BiH i Američki univerzitet organizirali su međunarodnu konferenciju na temu “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje – izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture” 13. 09. 2012. godine u Sarajevu. Drugih vidova saradnje nije bilo“, navode iz Ministarstva.

Na pitanje da li je bilo uposlenika koji su se školovali na AU u BiH iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da nisu upućivali službenike na školovanje na navedenu obrazovnu instituciju.

S obzirom da je među predavačima na AU u BiH bio i Samir Rizvo koji i danas radi u Ministarstvu sigurnosti BiH, na pitanje ko mu je dao saglasnost da bude predavač iz Ministarstva odgovaraju:

„Pomenuti pomoćnik ministra je bio predavač na AU od 2015. do 2020. godine uz saglasnost rukovodioca institucije odnosno ministra, a što je mogućnost koja je predviđena Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine“, navode u odgovoru.

Iz Ministarstva se nisu mogli precizno izjasniti da li su uposlenici Ministarstva napredovali u službi nakon sticanja diplome na AU u BiH i da li će Ministarstvo sigurnosti vršiti provjere.

„Način napredovanja, odnosno unaprijeđenja u MS BiH vrši se isključivo u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, a provodi se putem internog ili javnog konkursa koje raspisuje i provodi Agencija za državnu službi BiH.

Također, ADS BiH je nadležna za provjeru pristigle dokumentacije pa i diploma kandidata. Dakle, provjera diploma nije u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH“, navode u svom odgovoru.

U sudskom registru kao rektor AU u BiH još uvijek se vodi Mirsad Đonlagić, iako je on, kako je potvrdio za Patriju, imao važeći ugovor do avgusta 2020. godine te kazao da više nema veze sa AU u BiH.

Čini se kako mnogi kadrovi sada „peru ruke“ od Prcića i AU u BiH. Šteta je što je ovaj univerzitet postao predmet aktivnih istraga tek nakon otkrivanja navodne diplome prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića. Kako je kazao državni tužilac Oleg Čavka, utvrđeno je da su matične knjige prepravljane te da je ime Osmana Mehmedagića tek naknadno upisano umjesto Damira Mujakovića koji je u svom iskazu potvrdio da je bio student na AU u BiH. Posebno je zanimljivo što je Prcić istražnim organima kazao da je on „saradnik OSA-a i da čuva tajne dokumente“.

Jedno od ključnih pitanja je i zašto je kantonalni tužilac Sanin Bogunić godinama držao predmet koji mu je predala SIPA-a o AU u BiH i zašto nije izvršio potrebne istražne radnje. Da li je tužilac Tužilaštva KS svjesno prikrivao nezakonite radnje na AU u BiH čime je omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi Denisu Prciću i AU u BiH.

Bogunić je krajem decembra 2020. godine zaprimio prijavu nekoliko studenata u vezi AU u BiH po kojoj nije postupio, već je predao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koja je već pozvala studente da daju iskaz.

S obzirom da je AU u BiH potpisao i Sporazum sa SIPA-om 2016. godine, zatražili smo odgovor na šta se konkretno odnosio potpisani sporazum i saradnja sa AU u BiH.

Na predmetu AU u BiH pokazalo se kako se uništava cijeli jedan sistem zbog onih koji pristaju za novac da prikrivaju i učestvuju u nezakonitim radnjama. Najveći gubitak svakako će snositi studenti čije je školovanje zaustavljeno.

(PATRIA/PRESS)