Nedjelja, 28.04.2024.

EU zakazala nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Četvrtak, 29.04.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Dijalog između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, nastavlja se prije kraja juna, saopštio je danas evropski šef diplomatije Josep Borrell nakon susreta s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Kurti, koji boravi drugi dan zaredom u prvoj posjeti Briselu nakon što je stupio na dužnost premijera, potvrdio je učešće na junskom samitu.

Dan prije Kurti je novinarima u Briselu izjavio da se neće 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom. Sastanak je za 11. maj prvobitno najavio takođe Borrell, tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu ove sedmice.

Prehodno se Kurti sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je rekao kako NATO podržava napore za ponovno pokretanje dijaloga Srbije i Kosova.

U saopštenju NATO-a navedeno je kako je Stoltenberg naglasio da dijalog ostaje “jedini način za postizanje trajnog političkog rješenja na Zapadnom Balkanu”.

Generalni sekretar Alijanse je također ponovio da je misija KFOR-a, koju na Kosovu vodi NATO, fokusirana na to da omogući sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kosovski premijer je nakon susreta objavio na Twitteru da je Stoltenbergu prenio da članstvo Kosova u NATO “čini region i Evropu mnogo sigurnijim”.

Kurti će danas u Briselu sastati još sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom van der Leyen.

Premijer Kurti je novinarima u Briselu nakon susreta s nekoliko zvaničnika jučer izjavio kako “budući dijalog sa Srbijom mora da se dobro priprema i bude zasnovan na jasnim principima”.

– Beograd treba da se suoči sa svojom prošlošću. Ne treba biti opsjednut historijom ali također ne možemo zanemariti historiju. Mi svakog dana obilježavamo godišnjice ubistava Albanaca na Kosovu. Beograd treba da se distancira od Miloševićevog režima a ne da nastavi stare ciljeve novim sredstvima – izjavio je Kurti novinarima.

Kurti je u Briselu u prvoj zvaničnoj posjeti kao premijer Kosova, a dvodnevnu posjetu je započeo jučer susretom s premijerom Belgije Alexanderom de Croom. On se sastao i s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, te sa više evropskih komesara. Sinoć je imao radnu večeru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Dijalog Kosova i Srbije, koji je počeo prije deset godina uz posredovanje EU, bio je prekinut 2018. godine nakon što je Kosovo uvelo uvozne takse na proizvode iz Srbije, te ponovo pokrenut 2020. godine.

Posljednja runda Kosova i Srbije u okviru dijaloga na najvišem nivou je održana 7. septembra 2020. godine kada su se sastali predsjednik Srbije Vučić i bivši premijer Kosova Avdullah Hoti.

Na tom susretu je srbijanska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Nakon toga kosovska strana više nije bila spremna da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila diskusiju oko ove teme.