Četvrtak, 25.04.2024.

Zastupnica Hodžić kritikovala povećanje doprinosa obrtnicima: Režemo granu na kojoj sjedimo

Petak, 29.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon što je povećanje doprinosa u 2021. godini iznenadilo mnoge obrtnike u FBiH, reagovala je i zastupnica Skupštine KS Admela Hodžić koja smatra da je u ovom trenutku povećanje izdataka šokantno.

“Povećanje doprinosa se odnosi na slobodna zanimanja, samostalnu djelatnost obrta ili srodne djelatnosti te djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu za koje duži period pokušavamo umanjiti namete i iznaći rješenja da se ublaži ekonomska kriza kojom su pogođeni, ali umjesto razumijevanja i pomoći sa viših nivoa dobijamo bahati odgovor povećanja doprinosa koji su ionako previsoki”, navela je ona.

Oporezivanje obrtnika direktno je povezano s prosječnom bruto platom u FBiH, a kako je izražen kontinuirani rast prosječne plate, tako se i ova ionako ugrožena grupa (obrtnici) našla u dodatno nepovoljnijem položaju nakon povećanja obaveza za 20KM.

Hodžić navodi da je krajnje vrijeme da se promijeni ovakva zakonska osnova koja po automatizmu porast mjesečnih plata veže za visinu doprinosa te da je trenutno takva praksa nerealna.

“Nedopustivo je u ovim teškim vremenima vezivati povećanje prosječne mjesečne plaće, za koju vidimo da je rasla i bez i jednog realnog razloga za to, za plaće i doprinose privrednika koji jedva preživljavaju”, smatra Admela Hodžić te naglašava: “Ne možemo natjerati privrednike da snose posljedice nedodirljivosti i bezosjećajnosti javnog sektora koji sebi u jeku ekonomske krize i smanjenom prilivu sredstava u budžet povećava plaće”. 

Hodžić je mišljenja kako je u najmanju ruku diskriminirajuća činjenica da se, s jedne strane, donose zakoni koji apsolutno štite radnike javnog sektora i njihova prava za isplatu plaća i naknada bez i jednog feninga umanjenja usljed ekonomske krize, dok sa druge strane hiljade radnika realnog sektora prinudno mora na biro, bez i jednog prava da se buni i zahtijeva iste te uslove i zaštitu koju uživaju radnici javnog sektora.

Rješenje za nerealno povećanje visine doprinosa vidi u prilagođavanju nameta privredi realnom stanju i ekonomskim pokazateljima u realnom sektoru.

“Ovakav Zakon se mora pod hitno uskladiti sa realnim ekonomskim pokazateljima iz prethodne godine u privredi kada smo imali pad privrednih aktivnosti, povećan broj radnika na birou i zatvaranje firmi u realnom sektoru. Moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo u protivnom i dalje režemo granu na kojoj sjedimo”, zaključila je Hodžić.

Ekonomisti smatraju da su ovakve zakonske odredbe trebale biti promijenjene i bez pandemije te da nam upravo loša zakonska rješenja iz prošlosti sada dolaze na naplatu, u najgorem trenutku.

(klix)