Četvrtak, 25.04.2024.

Suđenje u predmetu “Tower”: Prikazan snimak kako optuženi Halilagić uzima novac

Petak, 29.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje u slučaju “Tower” protiv direktora firmi Panamera i Smart Invest Elvedina Mahmutovića i zaposlenika u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedina Halilagića, piše Klix.

Oni su uhapšeni 2019. u akciji “Tower” s označenim novcem u iznosu od 30.680 eura. 

Novac im je predao Elmedin Pinjić, menadžer firme Europrofil koja je bila angažirana na Sarajevo Toweru, a kojeg su navodno prisilili da im donese 200.000 KM kako bi nesmetano radio i da bi ga oni zaštitili. Označeni euri, prema Tužilaštvu, bili su prva tranša tog novca. 

Danas su prikazani videosnimci na kojima se vidi kako Sedin Halilagić uzima označeni novac od Pinjića. Također su prezentirani audiosnimci presretnutih razgovora dvojice optuženih i Pinjića. 

Na tri videosnimka koja su danas prikazana u sudnici, vidi se osoba (očito Pinjić) kako ulazi u zgradi Panamera na Ilidži gdje se susreće sa Halilagićem. Pinjić je bio ozvučen i na nega su bile postavljene kamere. 

Po dolasku u jedan od apartnmana Pinjić daje novac u koverti. Na snimku se vidi Halilagić kako otvara kovertu te broji novac. Njih dvojica u međuvremenu razgovaraju. U jednom trenutku čuje se da je riječ o “prvoj rati”. 

Na snimcima, koji su nastali 10. jula 2019, se vidi kako Halilagić sklanja novac te u tom trenutku u prostoriju upada policija. Tužilac je kazao da se tu može prekinuti gledanje snimka. 

Prije puštanja tri video snimka, koji su snimljeni sa dvije kamere, prezentirano je dvadesetak audio snimaka presretnutih telefonskih razgovora Mahmutovića, Halilagića i Pinjića. 

Ti razgovori su nastali u junu i julu 2019, u danima prije predaje novca. Na njima se uglavnom razgovara o poslu, novcu i dogovara se sastanak Halilagića i Pinjića. 

Sve snimke prezentirao je Vitomir Govedarica, šef Odsjeka za operativni nadzor i tehniku Federalne uprave policije. Ovaj odsjek je vršio nadzor po ovlaštenju Općinskog suda u Sarajevu. 

Inače, na samom ročištu ni tužilac Sanin Bogunić ni advokati optuženih nisu iznosili nikave komentare na snimke. To će učiniti tokom narednog ročišta koje je zakazano za 12. februar, kada bi Govedarica trebao biti unakrsno ispitan. 

Nakon suđenja, Mahmutovićeva advokatica Vasvija Vidović i Halilagićev branilac Nermin Vila kazali su novinarima da oni nikada nisu negirali da je novac predat, ali da se radi o vraćanju duga, a ne o reketu. 

“Tužilaštvo je uglavnom izvelo svoje dokaze. Ovo su bili dokazi koji se tiču prikrivenih istražnih radnji. Mi nismo ni osporavali da je tih 200 hiljada predano, međutim mi tvrdimo da se radi o potpuno drugoj svrsi, radi se o razgovorima o poslovnim odnosima, o neispunjenju obaveza, o ranijem ugovoru. Ne bih ulazila u detalje, niti mi je to dozvoljeno, vrlo brzo počinje faza odbrane i onda ćemo mi iznijeti svoje dokaze”, kazala je Vidović. 

Vila je rekao da je ovo bila “jasna i očekivana situacija”. 

“Odbrana će dokazati da se ovdje pokušava jednom zamjenom teza vraćanje svoje obaveze prebaciti na neki drugi naziv. Danas se moglo vidjeti da sva intencija ide u želji da se što prije završe radovi”, rekao je Vila. 

Ispred zgrade suda pojavio se i sam Pinjić iako nije bio učesnik na ročištu. Novinari su ga upitali zbog čega se odlučio da prijavi i snima optužene. 

“Odlučio sam se zašto što nam je Mahmutović više puta prijetio da će aktivirati bankovnu garnaciju ako mu ne donesemo 200 hiljada, navodno kafa reket, za sve već ugovorene radove na Sarajevo Toweru”, rekao je Pinjić. 

Negirao je da se radi o vraćanju duga. 

“Ovo je prvi put da stupamo u neki ugovoreni odnos sa firmama Smart Invest i ANS drive tako da nije postojala nikakva mogućnost da Europrofil ima bilo kakvih dugovanja prema njima”, rekao je Pinjić.