Petak, 29.03.2024.

Inspekcija u fabrici koja radi za AstraZenecu istražuje zašto kasni isporuka vakcina, zaplijenjeni određeni dokumenti

Petak, 29.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Evropska komisija je zatražila od belgijskog regulatora lijekova da izvrši inspekciju u jednoj fabrici u Belgiji koja proizvodi sastojak AstraZeneca vakcine protiv koronavirusa jer je taj proizvođač najavio kašnjenja isporuke zbog “pada proizvodnje”.

Inspekcija je završena i cilj je bilo utvrditi da li je zaista kašnjenje isporuke vakcina rezultat proizvodnih problema u fabrici koja radi za AstraZenecu.

Fabrika se nalazi u mjestu Seneffe, na jugu Belgije.

Glasnogovornica belgijske fabrike je kazala da su u toku inspekcije zaplijenjeni određeni dokumenti koji će se dalje proučavati.

“Prema proceduri u takvim slučajevima, inspekcija se provodi u saradnji s drugim zemljama kako bi se garantovala transparentnost i objektivnost”, naveli su iz ureda belgijskog ministara zdravstva Franka Vandenbrouckea, piše AFP.

Inače, već danima traje spor zbog smanjene isporuke vakcine AstraZenece što je ova kompanija pravdala problemima u proizvodnim pogonima, no EU bez obzira na sve traži isporuku onih količina vakcina kako je sporazumom predviđeno.

Situaciju dodatno otežava što je Velika Britanija naručila ovu vakcinu tri mjeseca prije EU pa bi po redoslijedu njoj trebala prvo biti isporučena sva količina što premijer Boris Johnson zahtijeva, ali EU smatra da se ne treba voditi politikom “ko prvi, njegovo”.

U srijedu je održan sastanak između predstavnika EU i AstraZenece, ali dogovor nije postignut.

Inače, AstraZeneca je navela da će za 60 posto smanjiti isporuku vakcina EU zbog problema u proizvodnji. EU se već duži period suočava s pritiscima jer je kasno počela sa procesom vakcinacije.