Petak, 29.03.2024.

Četiri od pet vijećnika SDA glasalo za budžet Tuzle iako im je rečeno da budu suzdržani

Petak, 29.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Tuzla, na današnjoj 2. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle usvojili su Nacrt Budžeta za 2021. godinu, Odluku o izvršenju za isti period i Izvještaj od izvršenju Budžeta a 2020. godinu. 

Ukupna sredstva u Nacrtu Budžeta Grada Tuzla u 2021.godini za podmirenje javnih rashoda planirana su u iznosu od 61.247.630,80 KM i manja su u odnosu na procjenu ostvarenja sredstava u Budžetu Grada Tuzla za 2020. godinu za 6.539.233,07 KM ili za 9,41%. 

Ukupno planirani prihodi i primici u Nacrtu Budžeta Grada Tuzla za 2021. godinu planirani su u iznosu od 50.819.570,00 KM, što je manje u odnosu na procjenu ostvarenja Budžeta Grada Tuzla za 2020. godinu za 2.234.035,61 KM ili za 4,21 %, rečeno je u uvodnom izlaganju obrađivača na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle. 

Razliku do ukupnog plana sredstava u nacrtu Budžeta Grada Tuzla čine procjenjeni suficit za 2020. godinu koji bi se uključio u Budžet Grada Tuzla za 2021. godinu u visini od 6.458.060,00 KM i neutrošena kreditna sredstva Grada Tuzla u visini od 3.970.000,00 KM

Neutrošena kreditna sredstva iz 2016. godine, u iznosu od 500.000,00 KM, će biti utrošenja za projekat sanacije puta Mandići. Neutrošena kreditna sredstva od Razvojne banke BiH po kreditu odobrenom Gradu Tuzla u 2020. godini u iznosu od 3.470.000,00 će biti utrošenja za igradnju centralnog gradskog groblja Drežnik (faza I) i sanaciju dijela ulice Mirze Delibašića. 

Ukupni rashodi i izdaci u Nacrtu Budžeta Grada Tuzla za 2021. godinu planirani su u iznosu od 61.247.630,80 KM. i veći su od procjene ostvarenja rashoda i izdataka u 2020. godini za 598.827,73 KM ili za 0,99%. 

Predlagač Budžeta gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović naglasio je važnost usvajanja Nacrta, da bi se što prije krenulo sa javnom raspravom, koja će ove godine trajati 15 dana te da se u februaru steknu uslovi za usvajanje Budžeta Tuzle za 2021. godinu.

Gradonačelnik je rekao da je više želja nego novca ali će se nastojati uvrstiti prijedloge koji su se izneseni u toku rasprave.

Alen Kapidžić (SDP) rekao je da će SDP, SBB, TA i nezavisni vijećnik Jusić glasati za Nacrt Budžeta te predložio da izdvajanja za sport i Tržnice – pijace, ostanu na prošlogodišnjem nivou. Zijah Rifatbegović (SDA) mišljenja je da je loša projekcija trajanja krize, i s tim u vezi planiranja Budžeta.

Mensur Alić (TA) istakao je da će 2021. godina, kada je ekonomija u pitanju biti jedna od najtežih poslijeratnih godina. Predložio je povećanje stavke za Dom zdravlja Tuzla.

Sabiha Mujkanović Mujačić (SBB) predložila je da se nastavi toplifikacija grada gdje za to postoje uslovi te izgradnju gender akcionog plana, podršku amaterskom sportu, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi, uređenje prostorija mjesnih zajednica, nastavak podrške potpomognutoj oplodnji te izgradnji parka pravednika u gradu.

Nedžad Malikić (TA) ukazao je na značaj izgradnje i rekonstrukcije nekih putnih pravaca i toplifikacije, za koje su u određenom iznosu građani već izdvojili sredstava. Također je podržao izdvajanje sredstava za potpomognutu oplodnju.

Tuzlarije


Admir Čavalić (SzBiH) opisao je Nacrt Budžeta kao balansiran, skroman, socijalan, istićući da nije razvojni, poticajni ni inovativni. Smatra da se sredstva Termoelektrane trebaju utrošiti u većem iznosu za smanjenje zagađenja i to oko 75 % sredstava da ide za te namjene. Smanjio bi i izdvajanja za Klubove vijećnika.
Selma Ćatibušić (Platforma za progres) između ostalog je predložila izgradnju čitaonice u gradu.
Mirel Mišković (SD BiH) podržao je prijedlog da javna rasprava traje 15 dana.
Senad Mehmedinovoć (PDA) u ime Kluba koji čine PDA i HDZ, rekao je da će podžati Nacrt Budžeta.

Tuzlarije
Esana Kavazbašić – Huskanović (Platforma za progres) predložila je uvođenje komunalne policije te uređenje stajališta za autobuse.
Omer Berbić (NS) najviše primjedbi je imao na stadion Tušanj, smatra da je potrebno više izdvajati za brorbu protov COVID-a te je predložio da se Fondaciji Istina Pravda Pomirenje skine 50.000 KM i prebaci Udruženju 25. maj.

Vijećnici GVT, na kraju rasprave usvojili su Nacrt Budžeta za 2021. godinu, Odluku o izvršenju za isti period i Izvještaj od izvršenju Budžeta za 2020. godinu.

Tuzlarije
Za je glasalo 25 vijećnika 5 je bilo suzdržanih, niko nije bio protiv. Ono što je svakako zanimljivo, a ponavlja se već drugu sjednicu Vijeća, je da vijećnici SDA ne glasaju jedinstveno. Danas je Zijah Rifatbegović bio SUZDRŽAN a ostali su glasali ZA. Predsjednik kluba SDA je rekao da je bio dogovor da svi budu suzdržani te da će u svemu razgovarati, mada smatra da svako ima pravo da glasa kako želi.

Jasno je da ima, ali nije uobičajeno, što može upućivati na određene raskole u redovima SDA.

U nastavku sjednice vijećnici GVT raspravljaju o izmjenama Odluke o provođenju prostornog plana Tuzle za period 2010 – 2030. Na dnevnom redu je i Odluka o pristupanju izrade Zonig plana rekreacione zone Šićki Brod u Tuzli, Odluka o prijedlogu kandidata za privremeno imenovanje na upražnjena mjesta članova NO u Inkubatoru Lipnica.

(Tuzlarije.net)