Petak, 29.03.2024.

Studenti medicine u Tuzli: Nemamo adekvatnu praksu, ne želimo biti “online doktori”

Četvrtak, 28.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zbog epidemije koronavirusa studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli proteklih mjeseci bili su uskraćeni za adekvatnu praksu u zdravstvenim ustanovama što je, kako su naveli, utjecalo na kvalitet njihovog obrazovanja.

Dio kliničkog staža i vježbi studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli proteklih mjeseci nisu mogli obavljati u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, koje su u cilju suzbijanja širenja infekcije koronavirusom nametnuli nadležni krizni štabovi.

Zbog toga su se budući ljekari pobunili, upozorivši nadležne da im moraju omogućiti ulazak u bolnice i domove zdravlja, a kako u budućnosti ne bi imali medicinski kadar koji tokom školovanja nije dobio adekvatan nivo obrazovanja. 

Kako naglašavaju, ne žele biti nesposobni ljekari, a proteklih dana su ukazivali na značaj hitnog rješavanja tog problema. Jedan od njih je bio i mirno protestno okupljanje ispred sjedišta Univerziteta u Tuzli, a podršku su im pružile i kolege sa drugih fakulteta.

Zajednički sastanak

Prvi korak u konkretnom rješavanju tog problema napravljen je danas zajedničkim sastankom studenata, predstavnika Univerziteta u Tuzli, Medicinskog fakulteta u ovom gradu, Doma zdravlja i Univerzitetskog kliničkog centra. 

Kako saznaje Klix.ba, tom prilikom je donesen zaključak da će klinički staž za studente šeste godine biti proveden u ljetnom semestru, dok će kliničke vježbe, ispiti i ferijalna praksa za niže godine biti prilagođeni epidemiološkoj situaciji u datom trenutku. 

“Svjesni smo da epidemiološka situacija nije ni malo jednostavna te da ne možemo znati da li će doći do pogoršanja. Zbog toga smo pristali na zaključak koji se odnosi na studente nižih godina, ali da za one koji su na šestoj te za pola godine postaju ljekari klinički staž mora biti organizovan u svom punom kapacitetu “, kazala je Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli, piše Klix.

Studenti medicine, prema riječima naše sagovornice, bili su oštećeni u nivou kvaliteta obrazovanja koje su dobili prošle godine. To se posebno odnosilo na studente završne godine koji su svoje školovanje okončali kliničkom praksom u kombinovanom modelu te su jedan dio uspjeli obaviti u zdravstvenim ustanovama, a drugi putem online platforme. 

“Bili smo itekako oštećeni jer smo imali organizovanu praksu u određenoj online verziji, ali to nikada ne može zamijeniti pacijenta. To nam je stvaralo ogromne probleme, posebno na četvrtoj, petoj i šestoj godini jer ispite iz kliničkih predmeta nismo mogli organizovati u zdravstvenim ustanovama u kojima nam je bio onemogućen ulazak te smo morali improvizovati. Također, propustili smo i godinu dana prakse koja je od velikog značaja i ništa je ne može zamijeniti”, pojašnjava Dedić.

Praktična nastava na fakultetu

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli Selmira Brkić za portal Klix.ba je kazala da se nastava u ovoj visokoškolskoj ustanovi od mjeseca marta prošle godine, kada je došlo do pojave slučajeva zaraze koronavirusom u našoj zemlji pa sve do danas, odvijala kombinovano, odnosno putem online platforme te u učionicama, amfiteatrima i laboratorijama.

Ona poručuje da ne smatra da su studenti u proteklom periodu bili zakinuti za adekvatan kvalitet obrazovanja, naglasivši da je menadžment fakulteta morao poštovati odluke koje su dobili iz Univerziteta i Kantonalnog kriznog štaba. 

“Nismo smjeli uraditi bilo šta što nije dozvoljeno, niti smo imali mogućnosti da kažemo našim studentima da idu u klinički centar jer smo imali zabranu u skladu sa odlukama koje su tada bile na snazi. Pandemija je donijela veliki broj zaraženih i oboljelih u cijelom svijetu, a mi smo pratili okruženje i ne možemo reći da su studenti radili praktičnu nastavu u Sarajevu ili Beogradu, kao ni u zapadnim zemljama koje imaju vrhunski zdravstveni sistem jer je i tamo postojao ograničen ulazak u zdravstvene ustanove”, kaže nam Brkić.

Shodno epidemiološkoj situaciji, ona navodi da su studentima, pored online platforme univerziteta, obezbijedili i kabinet kliničkih vještina te su vježbe iz određenih predmeta, kao što su one iz oblasti anesteziologije, ginekologije, porodične i medicine rada, realizirali na fakultetu.

Brkić smatra da je od velikog značaja rješavanje problema realizacije praktičnih vježbi, posebno kliničkog staža koji se odvija u posljednjoj godini općeg studija medicine, odnosno u dvanaestom semestru. Studenti tada imaju obavezu šest mjeseci biti u kliničkom centru te svakodnevno po osam sati boraviti na važnim klinikama, poput ginekologije, hirurgije te interne medicine. 

“Nadamo se da će problemi biti otklonjeni s padom broja zaraženih osoba, odnosno da će u narednih nekoliko dana biti donesene nove odluke kako bi studenti mogli raditi sve praktične vježbe, što je neophodno za njih, jer kako oni kažu: ‘Mi ne možemo biti online doktori’. Medicina je posebna nauka i nosi posebno zvanje jer ljekari rade sa osjetljivom, odnosno populacijom koja je bolesna i koja očekuje da vi budete ekspert u svom poslu. Da biste bili vrhunski morate odraditi tu praktičnu edukaciju koja podrazumijeva rad i boravak u kliničkim centrima, domovima zdravlja i bolnicama, uz pacijenta”, zaključila je Brkić.

Kriznom štabu TK studenti su dali rok od 15 dana za donošenje odluke koja će jasno definisati način ulaska studenata u zdravstvene ustanove uz obavljanje praktičnog dijela nastave, kliničkog staža i polaganje ispita, u suprotnom će izaći na proteste 2. marta. Poručili su i da neće pristati na bilo kakva uslovljavanja jer od kvaliteta njihovog obrazovanja ovisi stručnost budućeg medicinskog kadra.