Petak, 29.03.2024.

Istraga o KCUS-u ide puževim koracima: Tužilaštvo KS ‘zaboravilo’ Sebiju Izetbegović

Srijeda, 27.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Poštovani, u navedenom predmetu se poduzimaju radnje u cilju donošenja konačne tužilačke odluke, stoji u odgovoru Tužilaštva KS

Možete li nam reći da li su Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, i šefovi klinika Amela Katica-Mulalić i Nermir Granov ikada dali iskaze u Tužilaštvu KS, a nakon pokretanja istrage o dešavanjima u KCUS-u i brojnih krivičnih prijava za nesavjesno liječenje.

Ovo je pitanje Avaza koje se mjesecima šalje Tužilaštvu KS, sa Sabinom Sarajlijom na čelu. No, umjesto konkretnog odgovora, iz Tužilaštva mjesecima dobivamo isto obrazloženje:

– Poštovani, u navedenom predmetu se poduzimaju radnje u cilju donošenja konačne tužilačke odluke. U ovoj fazi postupka nismo u mogućnosti saopćiti više detalja.

U prijevodu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo već skoro sedam mjeseci nije saslušalo ključne aktere afere u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja se odnosi na pismo ljekara ove medicinske ustanove i probleme u liječenju Covid pacijenata. Ova pravosudna institucija, kako je zvanično i saopćeno, formirala je još 5. aprila predmet koji se odnosi na pismo ljekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovom kliničkom centru i druge probleme u funkcioniranju Covid odjela.

Otad do danas iskaze je dalo 17 anesteziologa koji su potpisali pismo u kojem su ukazali na to da se respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina”, korišteni u KCUS-u, ne mogu upotrebljavati za specifično respiratorno patološko stanje Covid pacijenata.

Tužilaštvo KS je nakon toga počelo s provjerama je li došlo do teških posljedica po zdravlje i živote kod pacijenata liječenih u KCUS-u, kao i drugih problema u funkcioniranju Covid odjela. Međutim, prije četiri mjeseca iz Tužilaštva KS nam je potvrđeno da iskaze nisu dale Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, i Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziologiju ove zdravstvene ustanove.

Do danas Tužilaštvo uporno šuti. Izetbegović i Katica-Mulalić, uz Nermira Granova, bile su ključne osobe koje su donosile odluke o liječenju oboljelih u Covid odjelima, na što su u pismu upozorili i anesteziolozi. Sve je izvjesnije da Sebija Izetbegović (ne)će u Tužilaštvo. No, pitanje je čijom odlukom.

Nedavno su Tužilaštvu KS protiv Izetbegović i Katica-Mulalić podnesene i tri krivične prijave zbog nemara, kako je navedeno, u liječenju pacijenata Seada Palića Atifa Hote, koji su preminuli u KCUS-u. Ove prijave podnio je advokat Damir Koldžo.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izuzeli i dokumentaciju o liječenju svih pacijenata u KCUS-u. Skoro četiri mjeseca trajalo je izuzimanje dokumentacije. Pitanje je šta Tužilaštvo KS čeka s ključnim akterima. Pogotovo što su ljekari dali iskaze.

Još nije poznato je li iz KCUS-a izuzeta kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova porodica da je ova zdravstvena ustanova falsificirala dokumentaciju umrlih pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu njihove smrti. Pitanje je zašto Tužilaštvo KS nije odmah u aprilu izuzelo svu dokumentaciju iz Covid odjela o problemima s kisikom i instalacijama. Tek je nedavno izuzet server s podacima o svim pacijentima.