Subota, 20.04.2024.

Afera “Snimak”: Tužilaštvo BiH počelo s provjerama, kako je Osmica policajce ostavio bez sigurnosnih provjera

Srijeda, 27.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon što je Tužilaštvu BiH prije tri sedmice podnesena nova krivična prijava protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Muriza Druškića, bivšeg uposlenika OSA-e, ali i Samira Rizve, Mate Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH, te Muniba Isakovića, rukovodioca Državnog sigurnosnog organa, zbog afere “Snimak”, ova pravosudna institucija već je započela rad na ovom predmetu.

Brojne ucjene

Prijavu je podnijelo 12 policijskih pripadnika, među kojima su policijski službenici MUP-a KS, SIPA -e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali i uposlenici Ministarstva sigurnosti, koji su, kako je rečeno, “žrtve nezakonitog rada direktora OSA-e”.

Kako saznajemo, krivična prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su Mehmedagić i ostali, kao organizirana grupa, počinili krivična djela zlouporaba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, odavanje tajnih podataka, primanje dara i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, ucjene iz KZBiH.

Prijava je podnesena zbog afere “Snimak” i audiosnimaka Osmana Mehmedagića i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koji su mediji prenijelo 17.i 18.septembra, a snimak su podnijeli uposlenici OSA-e.

Prema informacijama “Avaza”, pojedii pripadnici MUP KS i SIPA-e u protekla dva dana su već bili u Tužilaštvu na poziv postupajuće tužiteljice Bojane Jolović, koja je i formirala predmet. Oni su dostavili nove dokaze uz krivičnu prijavu s ciljem dokazivanja kako su nepravdano ostali bez sigurnosnih provjera i ostali na ulici.

 U prijavi se predlaže da se preslušaju navedeni audiosnimci i da se nadležni sami uvjere kako je iz razgovora nedvosmisleno i “vlastitim priznanjem potvrđeno da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić unutar institucija BiH osnovao grupu ljudi, među kojima se nalazi i prijavljeni Muriz Druškić, bivši uposlenik OSA-e, a sada član Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, koja se služi ucjenama, prijetnjama, pakovanjima i drugim nezakonitim radnjama koristeći resurse OSA-e i zloupotrebljavajući istu”.

Ugrožena egzistencija

– Na takav, nezakonit način bez posla je ostalo više službenika institucija BiH – Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, SIPA-e, DKPT-a, MUP-a Republike Srpske, KPZ-a Sarajevo, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih, među kojima su i visokorangirani policijski službenici Emir Efendić,Elvir Bajrić, Safet Gagula, Senad Muslim, Fikret Ibrica, Mirnes Hodžić, Nermin Džafić, Salko Zeković, Edib Termiz, Amer Softić, Emir Korjenić, Bakir Dautbašić i drugi. Svi gore navedeni ostali su bez posla i ugrožena im je egzistencija samo na osnovu, sada je već svima jasno, izmišljenih i netačnih informacija OSA-e, odnosno kako direktor OSA-e Osman Mehmedagić u razgovor potvrđuje – „ja savršeno znam da ono što mi prikupimo nije dokaz, ali nama je zakon dozvolio da pakujemo” i nudi glavnoj tužiteljici da se, kroz sigurnosne provjere, riješi nepodobnih – stoji u prijavi.

(Avaz/PRESS)