Četvrtak, 24.10.2024.

Topi li se koncesija SDA na HDZ BiH? Konaković pomrsio račune pa SDA podigla i kuku i motiku

Petak, 27.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Lideri političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, svih provinijencija i profila, sastaju se svakodnevno. Što zvanično, što nezvanično.

Po kafanama, hotelima, pečenjarama, izletištima, ali i službenim prostorijama. 

Jučer su službeni sastanak imali Dragan Čović (HDZ) i Elmedin Konaković (NiP). Sastanak lidera, kao i mnogi prethodni, reklo bi se, no poruke sa ovog ipak dovoljno ozbiljne da SDA podigne i kuku i motiku. 

Dovoljan da SDA izvede svoje lažne zaključke. A suština galame iz SDA sastoji se u vrlo formalnoj ljutnji. SDA valjda ima dugogodišnju i ekskluzivnu koncesiju na saradnju sa HDZ-om. Tri decenije u državnoj vlasti. Dvije i pol u federalnoj.  Čvrsti i armirani odnosi u HNK i SBK. Potpuno pouzdanje SDA u HDZ u Zeničko-Dobojskom kantonu. 

Ja tebi finansije i trezor, ti meni sigurnost i OSA-u. 

Dijele se ministarstva, agencije, direkcije, radna mjesta, upravni, nadzorni, škole, fakulteti. 

Ja tebi šume, ti meni rudnike. 

Dijele gradove, općinska vijeća, mostove i  pruge. Malo autoputa oko Zenice tebi, malo autoputa oko Čapljine tebi. Kilometar tebi, kilometar meni. 

Više Galijašević u Zenici voli dvije HDZ ruke, nego deset NiP-ovih, SDP-ovih i SBB-ovih. Zna Gale u Zenici, Salem Marić u Mostaru, Melika i Mekić u Bugojnu i Travniku, da plodove vlasti mogu jesti samo viljuškom i uz potporu HDZ. 

Nije Dino Konaković vadio Dragana Čovića iz pritvorske jedinice suda BiH, nego SDA.

Ubio je Čović opoziciju unutar hrvatskog korpusa, kao mraz paprike, ali samo uz svesrdnu potporu SDA.

E, zato SDA misli da ima koncesiju na HDZ. Jer, ukoliko se okrene HDZ, vlast za SDA ode u propast. 

Odatle histerija iz dugih SDA cijevi i različitih piskarala.

Činjenica je da nije zabilježen slučaj da je Dino Konaković prodao nacionalne interese Bošnjaka. Dok SDA svakodnevno na dražbi ima neko nacionalno blago. Prodaju li prodaju, godinama.

(PRESS)