Petak, 19.04.2024.

Upitna distribucija vakcina, AstraZeneca otkazala sastanak sa zvaničnicima EU

Srijeda, 27.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Proizvođač vakcine protiv koronavirusa kompanija AstraZeneca otkazala je sastanak s liderima Evropske unije na kojem je trebao biti riješen problem zastoja u distribuciji vakcina prema evropskom tržištu.

Sastanak s najvišim zvaničnicima Evropske unije trebao se održati u srijedu u večernjim satima, a glavna tema razgovora trebala je biti rješavanje sporova između kompanije i EU kada je u pitanju isporuka vakcina.

Otkazivanje sastanka uslijedilo je nakon intervjua s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je naveo kako kompanija nema nikakve obaveze propisane ugovorom o distribuciji vakcina prema Evropskoj uniji već je riječ o tome da kompanija ulaže najveće napore da opskrbi tržište vakcinama.

“Umjesto sastanka, kompanija će pismeno odgovoriti na zahtjev komesarke za zdravstvo EU Stelle Kyriakides za dodatnim informacijama” naveli uz iz Evropske komisije.

S druge strane, prema navodima Euronewsa, Evropska unija ima namjeru javno objaviti ugovor sa kompanijom AstraZeneca i na taj način dokazati kako u ugovoru jasno stoje određene obaveze vezane za distribuciju vakcina.

Komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides izrazila je u ponedjeljak nezadovoljstvo pregovorima s AstraZenecom te je naglasila kako se kompanija ne pridržava ugovora koji je potpisan sa EU.

“Proizvođač namjerava u narednim sedmicama isporučiti znatno manje doza nego što je dogovoreno i najavljeno”, kazala je.

Problem isporuke vakcina kompanije AstraZeneca, samo je dio problema koji Evropska unija trenutno ima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva. Već ranije, mnoge zemlje su izrazile nezadovoljstvo činjenicom da je Pfizer smanjio isporuku vakcina prema zemljama EU te su najavile pokretanje tužbi protiv kompanija zbog nepridržavanja obaveza koje su propisane ugovorima.