Utorak, 21.05.2024.

Nikšić za PRESS: OSA bi trebala da štiti građane, a stranačke službe za istrage i gonjenje su nedopustive! To je rušenje države!

Utorak, 26.01.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Ne stišavaju se reakcije na izborne nepravilnosti u režiji SDA i njenih koalicionih partnera u Mostaru. U isto vrijeme BH blok stavlja se u nimalo zavidnu situaciju: da podrži kandidata SDA ili kandidata HDZ-a. Upitali smo Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, o tome kako gleda na rasplet situacije u Mostaru.

Je li rješenje da se SDA dovede u poziciju da bira između kandidata BH bloka i HDZ-a? Zbog čega samo kandidat SDA da se predstavlja kao probosanski… 

“Svakako da u Mostaru nije i ne može biti izbor gradonačelnika sveden na jednu od dvije dosadašnje vladajuće opcije u Mostaru. BH blok će imati svoju kandidatkinju ili svoga kandidata za ovu poziciju, koji će tražiti podršku drugih vijećnika za svoj program.

Svi oni koji se deklarativno izjašnjavaju da se zalažu za evropski, integrisani Mostar, mogu svoje opredijeljenje potvrditi podrškom kandidatu BH bloka.

Napominjem da smo jedina opcija koja je osvojila vijećničke mandate u dijelovima grada sa različitim etničkim većinama. Također, angažmanom kandidatkinje BH bloka došlo je do održavanja mostarskih izbora. Prema tome, jedino podrškom kandidatu ili kandidatkinji BH bloka za poziciju čelne osobe Mostara može se pokazati istinska opredijeljenost za pozitivne promjene i drugačiji, bolji Mostar”, kazao je Nikšić vrlo odlučno.

Nermin Nikšić je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a ujedno i predsjedavajući iznimno važne Komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OSA BiH.

Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH potresaju strašne afere. Komisija za nadzor nad radom OSA-e ne održava sjednica. Jeste li razgovarali sa Vašim zamjenicima i ima li naznaka kada bi sjednica mogla biti održana? Izgovor nije da predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije pokrenuo proceduru imenovanja glavnog inspektora s obzirom na to da je povukao svoj prijedlog koji se odnosi na izbor direktora i zamjenika direktora. Kako biste generalno ocijenili rad OSA-e? Visoki predstavnik nedavno je ukazao na nužnost reforme Zakona o OSA-i. Hoće li SDP pokrenuti te izmjene? 

“Rad OSA-e je pod lupom javnosti i manje-više je na ovu temu sve poznato, da ne kažem razotkriveno. Što se Komisije tiče javnosti je poznato zašto je došlo do zastoja u njenom radu. Nadam se kako bi u sljedećoj sedmici mogli održati sjednicu Komisije.

OSA kao i sve druge agencije zadužene za štićenje građana i države trebale bi raditi upravo to. Nijedna agencija ne smije služiti pojedinim političkim i interesnim skupinama, a više je nego očito da je trenutno takvo stanje.

Još uvijek se pravosudni organi nisu očitovali o skandalu posvjedočene zloupotrebe u cilju osiguranja gradonačelničke pozicije u Sarajevu Abdulaha Skaki 2016. godine. Još uvijek nemamo jasan stav pravosudnih organa u vezi sa diplomom aktuelnog direktora OSA-e. Sve su to pitanja na koja javnost, ja lično, a i Komisija za nadzor nad radom OSA-e očekujemo jasne odgovore.

Zalažem se za pravnu državu i upravo zato je bitno da sva pitanja budu odgovorena. Niko ne može imati privatne ili stranačke službe za istrage i gonjenje, i niko ove službe ne smije koristiti za privatne ili političke ratove i obračune sa neistomišljenicima.

To je najgori oblik rušenja države, a ne istraživanje takvih slučajeva kako se pokušava vješto spinovati od SDA.”

(PRESS)