Subota, 20.04.2024.

Izabrani gradski vijećnici u Starom Gradu: Abdulah Skaka nije dobio nijedan glas, a samo dan ranije odisao je euforijom

Utorak, 26.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo delegirani su vijećnici za Gradsko vijeće Sarajeva. Najviše ih je delegirano iz Četvorke – NiP-a, SDP-a, NS-a i NBL-a, a zanimljivo je da aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka nije dobio nijedan glas.

Delegirana su ukupno četiri vijećnika iz stranaka Četvorke, dva iz SDA, a ko će biti sedmi gradski vijećnik iz reda hrvatskog naroda iz ove lokalne zajednice odlučit će Centralna izborna komisija (CIK). Birat će između Nermina Džine iz SBB-a i Vedrana Dodika iz Saveza za Stari Grad, jer su obojica imali isti koeficijent prilikom današnjeg glasanja i obojica su se deklarisali kao Hrvati.

Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Seid Škaljić iz NBL-a, Almedin Miladin iz NiP-a, Muamer Mekić iz SDP-a i Vedad Deljković iz SDA.

Iz reda srpskog naroda izabrani su Srđan Simonović iz SDA i Jasmin Skorupan iz SDP-a.

Ako CIK potvrdi prijedloge četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo, onda je izgledno da će Četvorka imati većinu u Gradskom vijeću koje čini 28 vijećnika. Naime, spomenute četiri stranke sada imaju 21 vijećnika. Pri delegiranju se mora ispoštovati i kriterij zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih.

Aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka iz SDA je jučer za portal Klix izjavio da su, kako je rekao, euforične najave Četvorke da će njihov kandidat biti novi gradonačelnik daleko od istine. Ipak, sam Skaka danas nije dobio nijedan glas.

Podsjećamo, Četvorka se usaglasila da njihov kandidat bude Bogić Bogićević, a kojeg je za tu funkciju predložio SDP.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je ranije danas na Facebooku reagovao na Skakinu izjavu naglasivši da će njegova stranka i njeni koalicioni partneri uspjeti izglasati Bogićevića za gradonačelnika. Između ostalog, poručio je Skaki da će ga “povesti iznad Sarajeva da vidi povratak Valtera” kada Bogićević bude prvi čovjek glavnog grada Bosne i Hercegovine.

(Klix)