Petak, 29.03.2024.

Britanski ambasadori iz regiona dali podršku grupi “Nisam tražila”

Utorak, 26.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Britanski ambasadori u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji dali su svoju podršku grupi “Nisam tražila”, koja je osnovana nakon što je srbijanska  glumica Milena Radulović javno progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je preživjela još kao maloljetna od svog profesora glume Miroslava Aleksića.

Njena priča ulila je hrabrost brojnim djevojčicama, djevojkama i ženama da progovore o različitim oblicima seksualnog zlostavljanja koje su preživjele, a neke o tome šutjele i decenijama. Tako je i nastala Facebook grupa “Nisam tražila” u kojoj se svakodnevno mogu pročitati užasavajuća svjedočanstva tih žrtava.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field), zatim njegove kolege ambasadori iz Srbije Sian Mekleod (Macleod), Crne Gore Karen Medoks (Maddocks) i iz Hrvatske Endrju Stjuart Dalgleš (Andrew Stuart Dalgleish) također su se pridružili ovoj kampanji.

Britanski ambasadori u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji pružaju podršku svima koji su pretrpjeli nasilje, svima koji su progovorili, za sebe i druge, i time pokazali izuzetnu hrabrost. Niste sami – poručili su ambasadori Velike Britanije regiona.