Subota, 20.04.2024.

Pao Vulinov mural u Banjaluci

Subota, 25.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Mural u čast srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina osvanuo je jučer u Banjaluci. Zasad nepoznatim građanima nije dugo trebalo da pokažu šta misle o Vulinovim idejama koje su nakratko blistale sa zida jedne zgrade u Banjaluci.

Na zgradi koja se nalazi u Bulevaru vojvode Petra Bojovića u Banjaluci osvanuo je mural sa Vulinovim likom.

„Ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti“, piše pored lika srpskog ministra unutrašnjih poslova i trobojke.

Samo dan nakon što je pukovnik Vulin dobio svoje parče sreće u Banjaluci, jednom od gradova koji su dio čuvenog „srpskog svijeta“ koji ministar propagira, plava farba bačena je na njegov lik.

Saga zvana veličanje zločinaca

Mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvao je brojne proteste i sukobe policije i demonstranata na ulicama Beograda. Nakon što je u novembru Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će ukloniti mural posvećen osuđenom ratnom zločincu, ministar Vulin stao je u odbranu Ratka Mladića.

Vulin je u saopštenju naveo da 9. novembra neće biti dozvoljeno nijedno javno okupljanje u ulici u kojoj se oslikan Mural.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao “Kosovo”, a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom”, izjavio je Vulin.

Nakon što su policajci u civilu napali aktivistkinju Aidu Ćorović koja je mural gađala jajima, veliki broj građana protestovao je u Njegoševoj ulici.

Sam ministar Vulin to veče obišao je mural Ratku Mladiću, kako bi se uvjerio da kordoni policije čuvaju mural, dok su protestanti potisnuti daleko od Njegoševe ulice.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrjebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.