Nedjelja, 21.04.2024.

Talibani naredili ženama da ostanu kući jer “nisu obučeni kako se ponašati prema njima”

Srijeda, 25.08.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Zaposlene žene u Afganistanu moraju ostati kod kuće dok se ne uspostave odgovarajući sistemi koji će osigurati njihovu sigurnost, rekao je novinarima glasnogovornik talibana.

“To je privremena procedura”, rekao je glasnogovornik Zabihullah Mudžahid.

UN je istaknuo “vjerodostojne” izvještaje o strogoći režima talibana, posebno ograničenjima nad ženama.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u utorak da su prava žena “osnovna crvena linija”.

Na konferenciji za novinare u utorak u Kabulu, glasnogovornik talibana također se obratio povodom evakuacije iz glavnog grada Kabula pod vodstvom SAD-a.

O situaciji afganistanskih žena rekao je da bi bilo kakva ograničenja bila kratkog daha.

“Naše snage sigurnosti nisu obučene kako se ponašati prema ženama i kako razgovarati sa ženama. Dok ne uspostavimo potpunu sigurnost, molimo žene da ostanu kod kuće”, rekao je.

Osim što je izrazila zabrinutost zbog ženskih prava, Bachelet je rekla i da je primila izvještaje o regrutaciji djece vojnika i pogubljenjima po kratkom postupku.

Vijeće je nakon toga usvojilo rezoluciju kojom je potvrdila svoju “nepokolebljivu predanost” pravima žena i djevojčica.

Međutim, rezolucija nije zadovoljila ono što su mnoge grupe za ljudska prava tražile – posebno, nije preporučila imenovanje posebnog istražitelja UN-a za Afganistan.

Od povratka na vlast talibani su pokušali prenijeti suzdržaniju sliku, obećavajući prava ženama i djevojkama, kao i određenu slobodu govora.