Četvrtak, 24.10.2024.

USPJEH JE POD SEBIJINIM NOGAMA, zato svi u odbranu Sekine diplome!

Utorak, 25.05.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Glavni spoljno – politički i unutarnjopolitički zadatak bošnjačkog establišmenta ovih dana je odbrana legaliteta akademskih zvanja prve žene u Bošnjaka. To što Srbija i entitet Republika Srpska prekrajaju granice države na Drini i grade hidroelektranu bez saglasnosti institucija Bosne i Hercegovine, ne predstavlja problem onima koji su preplaćeni da štite interese države.

Crna Gora, s druge strane, pokazuje se kao ozbiljna država i čini sve da zaštiti prirodni kompleks Durmitora koji je  prirodni rezervat pod zaštitom UNESCO. Prije će Crna Gora zaštiti interese Bosne i Hercegovine.  

Zdravko Krivokapić prilikom posjete Bosni i Hercegovini naglasio je da između dvije države nema otvorenih pitanja, ali Crna Gora čini sve da kod međunarodnih institucija problematizira izgradnju ove hidrocentrale.  Hrvatska, s druge strane, izgradnjom mosta, definitivno zatvara Neumski zaliv.

Bisera Turković i Šefik Džaferović mogu samo još golim okom da procjenjuju može li kroz raspone stubova mosta  proći nekakav brodić ka Neumu. Hrvatska je novom uredbom smanjila broj graničnih prelaza, otežala kamionski transport i skrenula protok roba na prelaze na dio granice koji pokriva entitet Republika Srpska i kantoni sa hrvatskom većinom. Dok se nastavlja getoizacija milion i po Bošnjaka na prostoru oko Sarajeva, Tuzle, Zenice i Bihaća.

Ministri i sekretari Bošnjaci u Vladi Federacije i institucijama Bosne i Hercegovine imaju samo jedan zadatak. Pridružiti se armiji trolova i odbraniti diplomu Sebije Izetbegović. Pitajte ih i uvjerite se da oni ne znaju ništa o državnoj imovini van teritorije Bosne i Hercegovine, ne znaju šta će biti sa odlagalištem nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

Reakcije su nikakve na sve češće slovenske udare na suverenitet Bosne i Hercegovine. Problematizira se čak  i podrška Sarajeva narodu Palestine i solidarnost sa nastradalim civilima  u pojasu Gaze. Bošnjački kantoni, slobodno se može reći, enklave, grcaju u hropcu migrantske krize. 

Republika Srbija, infrastrukturno se povezuje sa entitetom Republika Srpska, Erdoganovim novcima. Strategija povratka je potpuno propala i svela se na asfaltiranje lokalnih puteva i avlija. Broj povratnika se smanjuje.  

Srbija i entitet RS za to vrijeme potpuno inkorporiraju i integrišu svoja dva obrazovna sistema.

Željko Komšić i Šefik Džaferović, jesu bili na Manjači, na vojnoj vježbi, ali samo na krilima američke vojske. 

Bošnjaci kao da nemaju više ni jednog prijatelja u međunarodnoj zajednici. Biden, u koga su se polagale nade, još nije ni izgovorio riječi Bosna i Hercegovina.

Borac je prvak u fudbalu, rukometu. Igokeu već godinama iz Sarajeva niko nije pobjedio. 

A zastupnici, ministri, sekretari imaju preća posla. Tihi su kad brane državu, a glasni kada brane legalitet i legitimitet Sebijine diplome. Znaju valjda da je uspjeh pod Sekinim nogama. Mnogo je plagijata među funkcionerima, kao i među diplomama i magistarskim i doktorskim radovima.

Živi bili pa vidjeli.