Četvrtak, 24.10.2024.

Da li je Sebija Izetbegović posljednja žrtva Osmana Mehmedagića?

Utorak, 25.05.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Problematična studentska prošlost Osmana Mehmedagića Osmice, inače direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH jedan je od osnovnih krivaca što javnost sumnja u akademsku karijeru supruge predsjednika SDA.

Naime lakrdija od fakultetske diplome koju ni iz nekoliko pokušaja nije uspio da sebi obezbjedi, bacila je sumnju, opravdano, da postoji realna mogućnost da su i spekulacije oko akademskog zvanja Sebije Izetbegović istinite.

Osman Mehmedagić i drugovanje sa njim ojadili su do sada mnoge, Sebija Izetbegović očigledno je naredna na listi koja treba da se nađe ‘u procesu’. Dok se on bez puno muke izvlači iz svih nezakonitih radnji za koje se tereti zbog svog prijateljstva sa predsjednikom Suda BiH Debevec Rankom, Sebija Izetbegović završit će u problemu i sve su prilike pod ozbiljnom istragom.

Jedno je sigurno, priča o njenoj diplomi mogla je biti javna tajna još godinama, vjerovatno nikada otkrivena, da zbog diplome Osmana Mehmedagića kojeg režim SDA štiti jednako kao i Sebiju, nije dovela u sumnju svaki naredni sličan slučaj.

Prisjetimo se kako završavaju svi koji druguju sa Osmanom Mehmedagićem:

Mehmedagić je već u svoju borbu uvukao značajan broj osoba i nijedna od njih nije završila slavno. Trajno je narušio kredibilitet Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci koji mu je izdao lažnu diplomu, ali i stvorio ogromne probleme rektoru Radovanu Klincovu. Nakon afere vezane za diplomu Mehmedagića vlast u bh. entitetu RS otvoreno je poručila kako je Klincov prekršio zakon i da će zbog toga odgovarati. A prekršio ga je kako bi udvoljio Osmici.

Direktor OSA BiH pokušao je preko čelnika Inspektorata RS-a odgoditi poništenje svoje banjalučke fakultetske diplome i to nakon što je doneseno rješnje o tome da se sporna diploma poništi. “Poslovanje” s Osmicom automatski je koštalo karijere vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorata RS Danijelu Batu i glavnog prosvjetnog inspektora RS-a Gorana Aljetića koji su razrješeni dužnosti.

Ništa bolje nije prošao ni vlasnik Američkog univerziteta (AU) u BiH Denis Prcić koji je izašao u susret Mehmedagiću i izdao mu diplomu univerziteta koji je u njegovom vlasništvu. Studenta Mehmedagića ne sjećaju se ni studenti AUBiH, ali ni akademski radnici koji su za vrijeme njegovog navodnog studiranja predavali na AUBiH. Istraživanje Mehmedagićeve diplome dovela je do brojnih otkrića o nepravilnostima u radu Prcićevog univerziteta, a čime se bave nadležni pravosudni organi. Kredibilitet AUBiH je toliko narušen da je teško za očekivati da će bilo koji roditelj upisati svoje dijete na AUBiH nakon afere vezane za Mehmedagića.

Jedan od profesora na AUBiH bio je i aktuelni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA). Zbog Mehmedagića u problemima se našao i on i to nakon što je od policijskih agencija na nivou BiH zatražio da ga redovno informišu o aktivnostima koje poduzimaju po naredbi Tužilaštva BiH, a u vezi poslovanja AUBiH. Zbog tog dopisa jedna policijska agencija podnijela je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Cikotića navodeći kako se ministar sigurnosti BiH, koji nema nikakve operativne nadležnosti nad policijskim agencijama, umiješao u istragu koju Tužilaštvo BiH vodi protiv Denisa Prcića i Osmana Mehmedagića.

Odluka Mehmedagića da u OSA BiH zaposli Alija Turkovića, sina ministrice vanjskih poslova BiH, dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH i članice Izvršnog obavještajnog odbora koji razmatra imenovanje direktora OSA BiH Bisere Turković, trajno je narušila kredibilitet ministrice Turković. Okolnosti pod kojim je zaposlen Turković tek trebaju utvrditi nadležni policijski i pravosudni organi.

Svojim nezakonitim postupanjem Osmica je napravio problem i direktoru JP BH Pošte Mirsadu Mujiću od kojeg je tražio da mu dostavi snimke nadzornih kamera na kojim se vidi anonimni podnositelj krivične prijave protiv direktora OSA BiH. Mujić je snimke dostavio na osnovu usmene zamolbe tražeći od Mehmedagića da mu u skladu sa zakonom dostavi i pismeni zahtjev. Osmica je zahtjev dostavio skoro mjesec dana poslije, tj. nakon što je u medije plasirao fotografije podnositelja krivične prijave i otpočeo medijsku hajku.

U nezakonite radnje uvukao je i mlađahnog uposlenika OSA BiH Muhameda Pekića koji je po naredbi Mehmedagića izuzimao snimke s nadzornih kamera. Zbog toga je Pekić, zajedno s Osmicom, postao predmet istrage Tužilaštva BiH, a o nezakonitim radnjama njega i njegovog direktora informisane su i vlade zapadnih zemalja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo istražuje visokopozicioniranog funkcionera SDA Asima Sarajlića zbog snimka koji je objavio načelnik Novog Grada Semir Efendić i koji se odnosi na izbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U tom snimku Sarajlić spominje Osmicu na način da je s direktorom OSA BiH uspio “završiti” da Abdulah Skaka iz SDA bude izabran za gradonačelnika Sarajeva. Tom izjavom narušen je i kredibilitet samog Skake jer je na proceduru izbora gradonačelnika bačena mrlja.

Osmica je pod svojom kontrolom držao dva prethodna policijska komesara u Sarajevu i to Vahida Ćosića i Mevludina Halilovića. Njegovo usmjeravanje rada Ćosića i Halilovića dovelo je do toga da nijedan od njih dvojica više ne obnaša dužnost komesara, ali i da su obojica svoje mandate okončali s upitnim ličnim i profesionalnim kredibilitetom. Mehmedagić se strašno protivio izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima KS koje su usvojene nedavno u Skupštini KS jer te izmjene vode ka depolitizaciji policije.

Osmicin čovjek u SIPA-i je Vahidin Šahinpašić zvani Šaja, načelnik Kriminalističko-istražnog odjela. Protiv njega je prije nekoliko dana otvorena istraga zbog sumnje da je u krivičnopravnim radnjama ostvario i počinio “obilježja više koruptivnih krivičnih djela”. Mediji su objavili da je Šahinpašić, između ostalog, pod istragom zbog osnove sumnje neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog i optičkog snimanja, odavanja tajnih podataka i krivotvorenje službene ispravke.

Direktor OSA BiH često je viđen u društvu bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića protiv kojeg, ne samo da je podignuta, već je i potvrđena optužnica zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti te pomaganja u izvršenju krivičnog djela. Koliko je normalno da direktor OSA BiH redovno sjedi s političarem protiv kojeg je potvrđena optužnica procijenite sami.

Mehmedagić je u jeku afere “Respiratori” zajedno s Asimom Sarajlićem viđan s ključnim akterima javne nabavke koja je predmet istrage Tužilaštva BiH. Svi odreda – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić – su povezani sa SDA. U ovom slučaju zanimljiva je i izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je nakon hapšenja premijera FBiH rekao da je imao informaciju kako će Fadil Novalić biti uhapšen.