Četvrtak, 25.04.2024.

Amerika uvela sankcije cijeloj kineskoj regiji zbog kršenja ljudskih prava nad Ujgurima

Petak, 24.12.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon kojim se praktično zabranjuje sav uvoz robe iz kineske regije Xinjiang. To je američki odgovor na zabrinutost zbog prisilnog rada Ujgura i kršenja ljudskih prava.

Nacrt zakona, koji je prošle sedmice odobrio Kongres, zabranjuje uvoz robe iz ovog kineskog regiona, osim ako kompanije ne ponude provjerljiv dokaz da proizvodnja nije uključivala prisilni rad.

Zakon o prevenciji ujgurskog prisilnog rada posebno se fokusira na tri proizvoda – pamuk, čiji je Xinjiang jedan od najvećih svjetskih proizvođača, zatim paradajz i polisilicij, materijal koji se koristi za proizvodnju solarnih panela.

Senat je prošle sedmice jednoglasno izglasao da Sjedinjene Američke Države postanu prva zemlja koja je zabranila gotovo sav uvoz iz ove kineske regije.

Ovo je izglasano uprkos lobiranju američkih firmi, od kojih mnoge uveliko ovise o kineskim dobavljačima i već se suočavaju s velikim problemima zbog trgovinskih poremećaja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Bijela kuća nedavno je donijela odluku o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Kini.