Četvrtak, 28.03.2024.

Rudari, selami vas čovjek sa slike, kaže da ste pijuni Beograda

Srijeda, 24.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, od utorka ujutro protestvuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku.

Rudari planiraju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH sve dok se ne ispune njihovi uslovi, među kojima je taj da ne odustaju od ostavki svih direktora u koncernu Elektroprivrede BiH, tako i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze.

U isto vrijeme, lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić zatekli su se u dijaspori, uglavnom pričajući o “ekonomskom čudu od Federacije BiH”.

Na fotografijama objavljenim sa tih sastanaka pojavljuje se i radikal Jasmin Mulahusić, koji je u oktobru uhapšen na graničnom prijelazu kod Bosanskog Broda. Protiv njega Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Sud BiH ga je pustio da se brani sa slobode.

Mulahusić je tokom jučerašnjeg dana (utorak) uputio seriju poruka putem Facebook profila rudarima koji traže svoja prava ispred zgrade Vlade FBiH.

U jednoj od svojih poruka Mulahusić tvrdi da su rudari pijuni, a da se potezi “vuku iz Beograda”.

– Definitivno ovim protestima se upravlja iz Beograda! Pozvan je i bend Dubioza Kolektiv.

– Sutra je ponovo država u opasnosti. Ubijeđen sam da će pokušati ponovo nečasne radnje i ovo nema više nikakve veze sa rudarima, oni su tu pijuni. Cilj je izazvati urušavanje Federacije BiH.
Rudari, vi kojima je stalo do države, ostanite kućama. Ne dolazite sutra!

– Patrioti moraju biti spremni na ovu situaciju. Svi znamo gdje je zmajevo gnijezdo!.

U drugoj poruci on upoređuje današnji protest rudara za golu egzistenciju sa – početkom rata u Bosni i Hercegovini?! U toj poruci napominje da je “baš i tada došla naredba da se aktiviraju rudari sa protestima”.

– Rudari moraju imati svoje dostojanstvo zbog teškog posla koji rade. Ali oni moraju biti i svjesni manipulacije koje bi mogli biti predmet.

– Početkom prošle agresije na Bosnu i Hercegovinu, iz Beograda je došla naredba da se aktiviraju rudari sa protestima. Znamo i koje zvučno ime je imalo zadatak da sve animira.

– Današnji protesti imaju tragove istog nalogodavca. Na protestima se čuje harmonika, a i kolo se zaigralo. Ovo je obavezni prateći dio svih protesta koje u svom programu predviđa Srbijanac Srđa Popović, profesionalni organizator “dešavanja naroda” koji je organizovao brojne proteste u svijetu, posebno one vezane za “arapsko proljeće” koje je rezultiralo vraćanjem u srednji vijek umjesto obećane slobode, te strašnim stradanjem naroda i pljačkom državnih resursa.

– Pratimo pažljivo ova dešavanja, uključimo mozak i razboritost.

(Fokus/PRESS)